Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Udruženje poslodavaca FBiH se protivi donošenju predloženog Zakona o stečaju

Preuzmite sliku

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da nimalo nije iznenađeno ponašanjem Vlade FBiH kada je riječ o utvrđivanju prijedloga zakona o stečaju, da je Vlada kao i mnogo puta do sada pokazala da nema poštovanja prema socijalnim partnerima niti interesa da se kroz dijalog dođe do kvalitetnih zakonskih rješenja, te da donose prijedloge zakona ne vodeći računa o općedruštvenom interesu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Udruženje je navelo da je od federalnog premijera Fadila Novalića zatraženo da se prije razmatranja zakona o stečaju na sjednici Vlade, o ovom prijedlogu razgovara na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća. Premijer je tada zamolio da Udruženje ne insistira na tome, a zauzvrat je obećao da će biti organizirane direktne konsultacije sa Federalnim ministarstvom pravde, a da Vlada Federacije BiH neće usvajati tekst zakona i slati ga u parlamentarnu proceduru, prije konsultacija.

“Do konsultacija nikada nije došlo. Bez konsultacija je prijedlog zakona o stečaju utvrđen na sjednici Vlade i upućen u parlamentarnu proceduru. Na ovaj način su premijer, ali i Vlada u cjelini, pokazali neznanje, neprihvatanje prijedloga koji bi mogli kvalitetno unaprijediti ovaj zakonski tekst, te da neće, ne žele i ne znaju raditi u općem interesu”, navedeno je u saopštenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz udruženja napominju da je najnoviji prijedlog zakona o stečaju kojeg je Vlada uputila u parlamentarnu proceduru, gotovo istovjetan tekstu koji su zastupnici Federalnog parlamenta već jednom odbili.

“Sasvim je izvjesno da ovaj prijedlog zakona neće dobiti podršku poslanika i delegata Parlamenta Federacije BiH ni sada. Udruženje se apsolutno protivi njegovom donošenju u ovom tekstu, a prema informacijama kojima poslodavci raspolažu, protiv njegovog donošenja su i sindikati u Federaciji BiH”, dodali su.

Udruženje je naglasilo i kako u prijedlogu zakona o stečaju FBiH kojeg je nedavno usvojila Vlada FBiH ima kvalitetnih rješenja, ali da i dalje ostaju problematične činjenice da zakon ne predviđa odgovornost organa u stečajnom postupku, niti su pak predviđene sankcije za organe koji svojim činjenjem ili nečinjenjem oštete kompaniju ili FBiH. Novi prijedlog ne predviđa čak ni obavezu odgovornih osoba da pokrenu stečajni postupak kada se za to steknu svi zakonom definirani uslovi.

Stoga udruženje smatra da će predložena rješenja “za tri-četiri godine opet dovesti do istih problema sa kojima se susrećemo danas, poput stečajnih postupaka koji traju godinama, stečajnih sudija koji vode po sedam ili osam stečajnih postupaka istovremeno”.

Istakli su i da je prijedlog zakona o stečaju kojeg je Udruženje poslodavaca dostavilo Vladi u julu ove godine usklađen sa direktivama Evropske unije koje se odnose na stečaj, harmoniziran sa zakonskim rješenjima koja su na snazi u Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH i puno je bolje rješenje od onoga kojeg je predložila Vlada Federacije BiH.

“Zbog svega navedenog pozivamo poslanike i delegate u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da ne prihvate prijedlog zakona o stečaju kojeg je u parlamentarnu proceduru dostavila Vlada FBiH”, zaključili su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje