Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: U UKC RS istovremeno izvedena dva složena operativna zahvata na pacijentici

Preuzmite sliku

Hirurški timovi Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju i Klinike za torakalnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske po prvi put izveli su u jednom aktu dva veoma složena operativna zahvata, a kod pacijentice je izvedena istovremeno laparoskopska operacija karcinoma debelog crijeva i jednoportalna torakoskopska resekcija metastaze desnog pluća.

“Ovaj operativni zahvat je podrazumijevao učešće hirurga različitih specijalnosti, odnosno specijalista abdominalne hirurgije, torakalne hirurgije i anestezije s reanimacijom”, saopšteno je iz UKC RS-a.

Navode da je minimalno invazivnom vrstom hirurgije pacijentu omogućen brz oporavak i efikasan rezultat liječenja. Postoperativni tok je prošao uredno, a pacijentica je otpuštena na kućno liječenje već četvrti dan nakon operativnog zahvata uz terapijske preporuke.

“Izvođenjem ovog vrlo složenog zahvata UKC RS je potvrdio visok stepen osposobljenosti iz domena laparoskopske i torakoskopske hirurgije”, navodi se u saopštenju iz UKC RS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,