Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH u “crvenom” na evropskoj korona karti

Preuzmite sliku

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini iz sedmice u sedmicu se pogoršava. Posljednji podaci Ministarstva civilnih poslova BiH ukazuju da je 14-dnevna incidenca na 100.000 stanovnika, odnosno broj novozaraženih, 299 ljudi.

U istom periodu je broj ukupno potvrđenih, pozitivnih na korona virus u cijeloj državi 230.212 od milion i 207.337 hiljada testiranih. Najviše zabrinjava 10.379 umrlih u periodu dvije sedmice na 100.000 stanovnika.

Evropa objavila novu koronakartu – stanje u regiji zabrinjava
Danas je i Evropa (Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti – ECDC) objavila svoju najnoviju kartu 14-dnevne stope obavijesti, stope testiranja i pozitivnosti testa na Covid 19. Iako na toj karti nije naša država, s obzirom da nije članica EU, poredeći podatke država regije Hrvatske i Slovenije možemo reći da smo već “u crvenom”. Crvena boja označava područja na kojima je 14-dnevna stopa od 75 do 200 s udjelom pozitivnih većim od četiri posto, kao i ona u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500.

Hrvatska je i dalje u crvenom na koronakarti, treću sedmicu, a najgora država čak u Evropi je njoj susjedna Slovenija. Slovenija je prvi put tamnocrvena na evropskoj koronakarti.

 • BiH od danas i na listi COVID 19 “rizičnih država”

  Također, tokom dana Evropska unija je ukinula Bosni i Hercegovini status COVID-19 “bezbjedne države”. Ambasadori država članica EU glasali su za novi prijedlog liste bezbjednih zemalja koje je izradila predsjedavajuća Slovenija, a na toj listi više nema BiH, koja je bila jedina iz regije. BiH je sada na listi “rizičnih zemalja”. Ovo znači da građani BiH neće moći putovati u države EU bez važnog razloga.

  Samo u Federaciji BiH je porast pacijenata na respiratoru 53 posto. Broj novooboljelih u posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini je 526, a 24 je osoba preminulo od posljedica Covid 19 bolesti.

  Samo u Federaciji BiH je, saopštava Vlade FBiH zabrinjavajuće podatke Kriznog štaba Federalnog ministarastva zdravstva, u proteklih sedam dana, u odnosu na prethodnu sedmicu, zabilježen rast svih indikatora, a najviše broja pacijenata na respiratoru za 53,3 posto, smrtnih slučajeva za 28,9 posto i novopotvrđenih slučajeva oboljenja za 15,3 posto. Sedmodnevna incidenca, odnosno broj novooboljelih je 139,3 slučaja na 100.000 stanovnika, a najviša je u Sarajevskom, Hercegovački-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

  Dok brojem vakcinisanih zaostajemo za svima, a prednjačimo otporom vakcinaciji, epidemiološke mjere se ne pooštravaju. Taj nepopularan ‘polupolitički’ posao ostavljen je opštinama. Epidemiologinja i članica Kriznog štaba samo jednog ‘crvenog’ kantona, Aida Pilav je o tome dovoljno rekla izjavom: “Jedno je epidemiološki aspekt koji govori koje zemlje trebaju uvesti mjere, a drugo su političke odluke i to mi je novo.” (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,