Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH, Srbija i Crna Gora osmislile zajednički turistički paket (VIDEO)

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora tržištu prekooceanskih zemalja ponudit će zajednički turistički proizvod koji je u četvrtak predstavljen na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2019.

Zajednički turistički proizvod tri zemlje podrazumijeva ture aktivnog turizma na lokacijama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a projekt je iniciran u februaru na sajmu turizma u Beogradu između privrednih komora i komorskog sistema u BiH (Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora RS i Privredna komora FBiH).

– Tri zemlje uključene u projekat posmatrat ćemo kao jednu jedinstvenu turističku destinaciju koja će ponuditi adventure turizam, etno turizam, gastronomiju i kulturni turizam, prirodne ljepote, sve ono što ove tri zemlje u ovom trenutku imaju – kazao je predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.

Tokom predstavljanja projekta istaknuto je kako regionalna saradnja kroz partnerstva s ciljem stvaranja novih mogućnosti za jačanje konkurentnosti, odgovoran i održivi turistički razvoj, predstavlja budućnost daljjeg razvoja turizma kao privredne grane.

 • Tajnica za turizam Gospodarske komore Srbije Tijana Maljković pojasnila je kako je za daleka tržišta, odnosno prekooceanske destinacije, neophodno da minimum tri zemlje budu partneri.

  – Plan nam je da do kraja godine definiramo zajedno s lokalnim partnerima destinacije u svakoj zemlji, nakon čega bi ture trebale biti promovisane na sajmovima 2020. godine – kazala je Maljković.

  Naglasila je kako će ponuda obuhvatati razne turističke atrakcije i odredišta, kao što su galerije, muzeji, zatim hotelski lanci s četiri ili pet zvjezdica, smještajni kapaciteti u ruralnim područjima, eko domaćinstva, lokalni ugostiteljski objekti i slično.

  Sekretar grupacije Vanjskotrgovinske komore BiH Mirko Bošković kazao je kako se nada da će se kroz ovaj projekt u pravom svjetlu predstaviti svi značajniji turistički toponimi i tematske destinacije.

  – Bosna i Hercegovina ima dosta ponude, ali se nadam da ćemo pronaći ono što je najbolje i najvrjednije – kazao je Bošković, dodavši kako s gotovim proizvodom planiraju konkurisati za finansiranje Komorskom investicijskom forumu, koji pruža mogućnost dalje finansijske realizacije projekta kroz marketing, brendiranje i promociju za daleka tržišta, prvenstveno Kine, Južne Koreje i Japana. (FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje