Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH se pridružila zajedničkoj izjavi o mirnom napuštanju Afganistana

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina (BiH) se pridružila Zajedničkoj izjavi američkog State Departmenta kojom se poziva na mirno napuštanje u Afganistanu i mir u toj zemlji, potvrđeno je u petak, 20. augusta za Radio Slobodna Evropa iz kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Ministarstvo je tražilo saglasnost od članova Predsjedništva BiH, iako to nije bilo obavezno, te je potvrdan odgovor dobilo iz kabineta predsjedavajućeg Željka Komšića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, dok iz kabineta trećeg člana, Milorada Dodika nije stigao nikakav odgovor, rečeno je za RSE.

Pošto se radi o univerzalnim vrijednostima koje podrazumijevaju poštivanje ljudskih prava, te govore o sigurnom i mirnom napuštanju zemlja onih koji to žele, Ministarstvo je odlučilo pridružiti se ovoj izjavi.

Kako se navodi, to ne implicira da se BiH obavezala na prijem afganistanskih državljana za vrijeme dok čekaju odobrenje vize za Sjedinjene Američke Države (SAD), kao što su to učinile neke od susjednih zemalja, poput Kosova ili Sjeverne Makedonije.

Također je iz kabineta ministrice Turković potvrđeno da su u petak, 20. augusta evakuisana i preostala dva bh. državljanina, od ukupno 11 koliko ih je bilo u Afganistanu.

Zajedničku izjavu o mirnom napuštanju Afganistana, u kojem su Talibani preuzeli kontrolu nakon dvadesetogodišnje vladavine avganistanske vlasti potpomognute SAD, prethodno su potpisale i Albanija, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija i Srbija.

Dokumentom američkog Stejt departmenta pozivaju se sve strane u Afganistanu da poštuju i omoguće bezbjedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste državu.

Inicijativu o zajedničkoj izjavi pokrenule su 15. avgusta SAD, a do sada ju je potpisalo više od stotinu država.

Sjedinjene Američke Države se bore da ubrzaju evakuaciju sa aerodroma u Kabulu, ograničene preprekama od naoružanih talibanskih punktova do problema sa papirologijom.

Deseci hiljada ljudi čekaju na evakuaciju iz zemlje u kojoj vlada haotično stanje. Kontrolni punktovi talibana oko aerodroma u Kabulu predstavljaju velike prepreke za Afganistance koji strahuju da su glavna meta za odmazdu zbog saradnje sa Zapadom.

Od 15. augusta kada su Talibani ušli u Kabul, oko 8.000 osoba napustilo je Afganistan.

Predsjednik Afganistana, Ashraf Ghani otišao je iz zemlje u Ujedinjene Arapske Emirate, odakle je u prvom obraćanju uživo rekao kako je morao da ode kako bi spriječio krvoproliće. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje