Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH se odazvala na apel iz Sandžaka, stižu ljekari iz Sarajeva i Tuzle

Preuzmite sliku

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da situacija još nije “pod konac” u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, ali da je zahvaljujući pomoći Kliničkog centra iz Kragujevca neuporedivo bolje stanje nego što je bilo prije tri, četiri dana.

“Daleko je manji pritisak na bolnicu, ambulante, očekujem da će u narednih sedam do deset dana situacija zaista biti pod kontrolom”, rekao je Ljajić za TV Prva.

Govoreći o dolasku srbijanske premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lonačara u Novi Pazar, on je rekao da oni danas donose i veliku količinu zaštitne i medicinske opreme, kao i da su netačni neki natpisi da “u gradu nema ničeg – zaista ima”.

“Ovaj problem nije došao zbog nedostatka aparata, već zbog nedostatka ljudstva. Veliki broj ljudi se liječio u kući pa se sa upalom pluća u velikom broju javio i došao u bolnicu. Zdravstveni sistem to nije mogao da podnese čak i da je bio kompletan, a posebno što je dio ljekara bio van stroja zbog bolesti”, rekao je Ljajić.

Kako je naveo, “kadrovi – ljekari određenih specijalnosti, posebno anesteziolozi, infektolozi, rješavaju ovaj akutni problem, ne rješava oprema”.

Prema njegovim riječima, dolazak Brnabić i Lončara je važan i zato što se time ukazuje na ozbiljnost situacije i da su država i vlada tu da pomognu.

“Zahvaljujući investicijama u proteklih sedam, osam godina zdravstveni sistem u Novom Pazaru je neuporedivo bolji i nikada više nije ulagano u Opštu bolnicu nego što je u tom periodu”, rekao je Ljajić.

On je naveo da ga je zvao član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i pitao šta treba, tako da će doći u Novi Pazar i ekipa ljekara iz Sarajeva i Tuzle.

Prema riječima Ljajića, “ministar Lončar je rekao da nikakvih problema nama i da će im biti izdate privremene licence”. (Foto: Ilustracija | Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,