Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Problem zapošljavanja i korupcija glavni uzroci odlaska mladih

Preuzmite sliku

Predstavnici tri krovna tijela mladih u BiH iznijeli su ključne stavove o položaju mladih u BiH, te dali poseban osvrt na pitanja zapošljavanja mladih i implementaciju postojećih zakonskih rješenja u oblasti mladih.

Zapošljavanje se često spominje kao jedan od ključnih uzroka odlaska mladih iz BiH, zajedno sa prisustvom korupcije, poručeno je danas sa konferencije za novinare “Za BiH po mjeri mladih!”, koju su u Sarajevu organizovala tri krovna tijela mladih u Bosni i Hercegovini – Omladinski savjet Republike Srpske, Vijeće mladih Federacije BiH i Vijeće/savjet mladih Brčko distrikta BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici tri krovna tijela mladih u BiH iznijeli su ključne stavove o položaju mladih, te dali poseban osvrt na pitanja zapošljavanja mladih i implementaciju postojećih zakonskih rješenja u oblasti mladih.

Već dvije godine krovna tijela mladih u BiH zagovaraju uspostavu Komisije za koordinaciju pitanja mladih kao jedinog mehanizma za koordinaciju politika prema mladima na državnom nivou, ali sve do danas izostaje politička volja za njeno formiranje.

Danas je poručeno da upravo ovakva tijela u kojima aktivnu ulogu imaju predstavnici mladih mogu doprinijeti kvalitetnijim sistemskim rješenjima u oblasti mladih. Jedno od takvih potrebnih rješenja je sigurno u oblasti zapošljavanja gdje trenutno aktuelne mjere na svim nivoima vlasti nisu dale očekivane rezultate, te još uvijek izostaje strateški dokument u toj oblasti na državnom nivou.

Nedim Alibegović iz Vijeća mladih FBiH istakao je da je zapošljavanje jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju mladi u BiH.

“U kontekstu zapošljivosti mladih, iako postoje različite mjere, veliki dio istraživanja govori o nedovoljnim programima i mehanizmima, tako da ne možemo sa sigurnošću kazati koliko programi zapošljavanja mladih daju rezultate. Svakako da je nizak nivo sredstava koji se ulažu u ovakve programe“, rekao je Alibegović, dodajući da ipak postoje i određene prilike i mogućnosti za mlade ljude u BiH:

“Nešto što je prilika u BiH jeste program Garancije za mlade koji se uz podršku Delegacije Evropske unije u koordinaciji Ministarstva civilnih poslova trenutno kreira u Bosni i Hercegovini. Ipak, u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana jako je usporen i BiH je trenutno najsporija u implementaciji ovakvog programa.“

Problem zapošljavanja mladih je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se mladi odlučuju da napuste BiH, dodao je.

“Zapošljivost je važna i često se spominje kao jedan od glavnih uzroka odlaska mladih, zajedno sa prisustvom korupcije koja ih demotiviše, i često spominju obrazovanje koje bi im trebalo ponuditi ono što im je nužno za tržište rada“, istakao je Alibegović.

Mladen Pjevčević iz Omladinskog savjeta RS-a izjavio je da jedno od pitanja o kojima je potrebno razgovarati i provođenje Zakona o mladima na teritoriji BiH.

“Najveći problemi zbog čega se ti zakoni ne ispunjavaju dovoljno dobro su ne tako povoljna ekonomska situacija i niži životni standard u državi. U tome zasigurno postoji i politička uloga, ali i nedovoljna upućenost samih mladih i njihova nezainteresovanost za popravljanje položaja“, kazao je Pjevčević.

Harun Šabanović, predsjednik Vijeća/savjeta mladih Brčko distrikta, posebno je skrenuo pažnju na problem odlaska mladih iz tog dijela Bosne i Hercegovine.

“Ono na čemu aktivno radimo je izgradnja ambijenta u kojem bi mladi odlučili da ostanu u Brčko distriktu s obzirom na to da prednjačimo u odlasku mladih i u odlivu mozgova kada se radi o odlasku iz Bosne i Hercegovine. Tu je i jačanje obrazovanja, gdje bi uvodili prakse za mlade u srednjoškolskom i visokom obrazovanju“, naglasio je Šabanović.

Konferencija za medije realizovana je u sklopu projekta “Fakat je vakat za mlade na lokalu” koji se realizuje zahvaljujući podršci Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projekta, kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a finansiran je od strane Austrijske razvojne saradnje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje