Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH primljena u punopravno članstvo evropske istraživačke mreže EUREKA

Preuzmite sliku

Na Trećem Sastanaku radne skupine visokih dužnosnika EUREKA mreže, koji je održan danas u Beču, Bosna i Hercegovina je primljena u punopravno članstvo EUREKA mreže.

Tim povodom na sastanku se obratila ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i istaknula da je to ministarstvo potpuno posvećeno ispunjavanju svih obaveza koje proističu iz punopravnog članstva u programu Eureka.

Kazala je i to da je Bosna i Hercegovina, zajedno sa ostalim državama regije zapadnog Balkana, odavno na putu evropskih integracija. Očekuje se odobrenje njenog statusa kao države kandidata za EU članstvo, punopravna je članica Programa COST i do kraja godine također se planira pridruženje u novi EU Program za istraživanje i inovacije, Horizont Europa, kao i u ostale programe Zajednice.

EUREKA je evropska inicijativa za finansiranje tržišno orijentiranih projekata, osnovana 1985. godine Hannoverskom deklaracijom od 17 evropskih država i članica Europske zajednice.

Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti firme na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA potiče suradnju i ujedinjavanje resursa poduzetnika da bi putem međunarodne suradnje razvile inovativne i globalno konkurentne proizvode, procese ili usluge.

Od 2009. godine Bosna i Hercegovina je uključena u taj program, u statusu državne informativne tačke (NIP – National information Point). Institucije iz Bosne i Hercegovine dosad su sudjelovale u 12 projekata sa ukupnim iznosom više od osam miliona eura za sve institucije iz naše i partnerskih država.

-Punopravnim članstvom u tom programu jača se učešće istraživača i istraživačkih institucija iz Bosne i Hercegovine u Europskom istraživačkom prostoru (ERA) – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,