Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Potpisan ugovor za izgradnju prvog islamskog centra u mjestu Kijevo kod Trnova

Preuzmite sliku

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Jusuf Zahiragić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas su potpisali Ugovor za izgradnju prvog islamskog centra u mjestu Kijevo kod Trnova, javlja Anadolu Agency (AA).

Muslimanska informativna novinska agencija (MINA) objavila je da je muftija sarajevski Nedžad Grabus ukazao na značaj izgradnje ovog centra za džematlije Kijeva, ali i šireg područja.

“Uloženo je mnogo energije da bi se povratnicima, koji su u svojim mjestima započinjali mnoge aktivnosti, pomoglo. Uvidjeli su da mogu računati na svoje vlasti i da mogu računati na različiti državni organi brinu o ljudima koji su čvrsto vezani za svoja rodna mjesta. Islamskoj zajednici je važno da se ovaj objekat završi”, naglasio je muftija Grabus.

Navodi se da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI) osiguralo sredstva za izgradnju prvog islamskog centra u Trnovu i za utopljavanje i toplotne pumpe za džamiju u Kijevu, za što je danas također potpisan odgovarajući ugovor.

“Izgradnja vjerskih objekata i prateće infrastrukture u povratničkim mjestima je polučilo značajne rezultate u povratku i opstanku ljudi u svojim mjesta. To su mjesta gdje sve generacije nađu svoju ulogu. U saradnji s Islamskom zajednicom ovdje u Trnovu počinjemo s izgradnjom prvog islamskog centra. Bit će to mjesto okupljanja mladih ljudi, gdje će pored izučavanja vjere, biti od koristi zajednici kroz društveni angažman. Novi projekti u povratničkim mjestima donose i novu nadu”, kazao je Ramić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić te v.d. federalnog ministra za pitanja boraca i invalida Mirza Terzo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje