Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

BiH ponovo prijeti kriza s pasošima: Odluka o žalbi nije donesena, rok prošao

Preuzmite sliku

Iako je do isteka važećeg ugovora sa firmom Muehlbauer ostalo još samo dva mjeseca, jer je sklopljen do 21. marta, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) još uvijek nije donijela odluku o izboru najboljeg ponuđača, na osnovu koje bi bio sklopljen ugovor.

– Razlog zbog kojeg nismo donijeli odluku je žalba firme Gemalto na tendersku dokumentaciju. Čekamo da Ured za razmatranje žalbi BiH, koji je zaprimio žalbu donese odluku, jer je do tada blokiran proces izbora isporučioca pasoških knjižica. Zanimljivo je da je Gemalto ovu žalbu dostavio samo pet dana prije isteka roka za dostavljanje i otvaranje ponuda na tender za isporučioca pasoških knjižica. Žalba je uložena krajem novembra prošle godine, a tendersku dokumentaciju su preuzeli krajem avgusta. Prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, žalba na tendersku dokumentaciju se može izjaviti najkasnije 10 dana od njenog preuzimanja, a oni su to učinili nakon dva i po mjeseca – kazao nam je direktor IDDEEA-e Arif Nanić.

Osim rokova za podnošenje žalbi, Zakonom o javnim nabavkama definisani su i rokovi u kojima Ured za razmatranje žalbi treba donijeti odluku. Prema tom zakonu rok za donošenje odluka je 15 dana od prijema žalbe, s tim da se on može produžiti za još 30 dana u složenijim slučajevima. Međutim, Gemalto je žalbu uložio prije dva mjeseca.

– Žalba je u razmatranju i to je sve što mogu reći – kazala je Ilma Mehić-Jusufbašić, predsjedavajuća Ureda za razmatranje žalbi.

I opet je BiH, kao i prošle godine, došla u vremenski tjesnac sa potpisivanjem ugovora o isporuci pasoških knjižica. Prošle godine je problem privremeno riješen tako što je produžen rok sa dosadašnjim isporučiocem, kompanijom Muehlbauer za godinu dana i traje do 21. marta ove godine.

Na aktuelni tender prijevile su se dvije firme, Muehlbauer iz Banje Luke i njemački Veridos. U medijima se već pojavila vijest kako je Muehlbauer dostavio finansijski bolju ponudu u odnosu na njemačkog konkurenta.

Posao štampanja pasoških knjižica vrijedan je 30 miliona maraka, uključujući i PDV, a ugovor sa novim isporučiocem bit će potpisan na četiri godine. U tom periodu isporučilac će biti obavezan na personalizaciju i isporuku 1,3 miliona pasoških knjižica.

Međutim, još uvijek niko ne govori da li BiH i ove godine ima neki rezervni plan, ako Ured za razmatranje žalbi i u narednom periodu ne donese odluku po žalbi Gemaltoa. (Faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,