Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Podignuta optužnica zbog učešća u ratu u Siriji

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Emira Ališića (1970.) koji se tereti da je u periodu od oko šest godina, učestvovao u paravojnim formacijama ISIS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilac iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Ališića, rođenog 1970. godine u Sanskom Mostu, a koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je koncem 2013. godine, s namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka, djelovale u okviru struktura ISIS-a, otputovao iz BiH, na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama ISIS-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom

U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik ISIS-a u periodu od 2013. do 2019. godine, dakle oko šest godina, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od strane kurdskih snaga te koncem 2019. godine izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhapšen i sproveden u pritvor te se i sada nalazi u pritvoru određenom rješenjem Suda BiH.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. KZ BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,