Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH osniva Regionalni ured za saradnju mladih

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o osnivanju Regionalnog ureda za saradnju mladih zemalja zapadnog Balkana (RYCO), koji će biti  dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

 Ovaj sporazum slijedi ciljeve navedene u “Berlinskom procesu” i zasnovan je na “Zajedničkoj izjavi o uspostavi Regionalnog ureda za saradnju mladih na zapadnom Balkanu” koju su 27. augusta 2015. godine, na konferenciji u Beču, potpisali premijeri zemalja zapadnog Balkana.

 Potpisivanje Sporazuma o  osnivanju Regionalnog ureda za saradnju mladih zemalja zapadnog Balkana planirano je  4.jula 2016. godine u Parizu, tokom  sastanka na nivou premijera.

 Tekst sporazuma usaglasila je međunarodna radna grupa, u kojoj su učestvovali predstavnici svih zemalja zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina za provedbu Sporazuma treba planirati budžetska sredstva u iznosu od 154.000,00 eura na godišnjem nivou.

 Sporazumom je planirano da sjedište RYCO-a bude u Tirani, Albanija.

 Misija RYCO-a je podrška regionalnoj razmjeni mladih i njihovih ideja kao podlozi za buduće vizije saradnje na osnovu vrijednosti suživota, tolerancije i poštivanja ljudskih prava i različitosti, intenziviranje regionalne saradnje između mladih i institucija posvećenih mladima i osiguranje provedbe zajedničkih programa za mlade na načelima demokratskog upravljanja, održivog ekonomskog razvoja, obrazovanja i inovacija te koordinacija saradnje mladih na zapadnom Balkanu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,