Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Osigurana dva miliona dolara za suzbijanje trgovine ljudima

Preuzmite sliku

 Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvaja dodatnih dva miliona dolara za pomoć vlastima Bosne i Hercegovine za suzbijanje trgovine ljudima, najavila je danas direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Ovo izdvajanje će biti ostvareno putem USAID-ovog novog, petogodišnjeg projekta INSPIRE za podršku zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Eslick je ovo najavila na sastanku sa Samirom Rizvom, državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima u BiH. Osim toga, njih dvoje razgovarali su o naporima vlasti u oblasti suzbijanja trgovine ljudima kao i o tome šta je neophodno uraditi za poboljšanje položaja BiH na rang listi američkog State Department-a u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina nalazi se tri godine zaredom na nivou 2 Nadzorne liste u izvještaju američkog State Department-a o trgovini ljudima. Neuspjeh BiH da popravi svoj položaj u suzbijanju trgovine ljudima rezultirat će automatskim snižavanjem na nivo 3 i dovest će do ograničenja u američkoj pomoći vlastima BiH.

“Vlasti BiH ostvarile su značajan napredak u oblasti suzbijanja trgovine ljudima usvajanjem Strategije za suzbijanje trgovine ljudima i reformom nacionalnom referalnog mehanizma,” rekla je Eslick.

 • Navela je da želi pohvaliti državnog koordinatora na njegovoj istrajnosti u pokretanju i koordinisanju neophodnih reformskih aktivnosti.

  “Ali, potrebno je napraviti daljnja poboljšanja kroz bolju identifikaciju žrtava, direktnu pomoć žrtvama i energičnije procesuiranje počinitelja. USAID je spreman pomoći BiH u tim nastojanjima”, rekla je, ističući važnost saradnje i koordinacije među nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti BiH u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

  Državni koordinator za pitanja trgovine ljudima, Samir Rizvo, se zahvalio direktorici Eslick i USAID-u na iznimnoj podršci Bosni i Hercegovini u borbi protiv trgovine ljudima:

  “Zahvaljujući vašoj podršci, kako političkoj preko američke ambasade tako i tehničkoj preko projekata USAID-a, postigli smo zadovoljavajući progres koji će biti prepoznat od strane TIP kancelarije u Washingtonu kako bi se Bosna i Herceovina skinula sa liste posmatranja. Proteklih sedmica sam imao mnogo sastanaka sa političkom sekcijom američke ambasade kao i sa ljudima iz TIP kancelarije u Washingtonu i moje su impresije da su zadovoljni sa do sada učinjenim, da su prepoznali naše napore i rezultate koje smo postigli. A rezultati su ošigledni i ukljucuju reformu referalnog mehanizma, koordinacionog mehanizma, kao i rezultati u istragama i optužnicama koje su podignute te dosuđene presude sa veoma ozbiljnim kaznama za trgovce ljudima.”

  On je takođe dodao da bez obzira na postignuti značajni uspjeh, BiH institucije si ne mogu priuštiti da budu zadovoljne i opuštene u narednom periodu jer se veoma lako mogu opet naći na listi posmatranja nivoa dva, ili još gore, mogu se spustiti na nivo 3. ​​​​​​​

  Borba protiv trgovine ljudima ostaje i dalje jedan od glavnih prioriteta USAID-a u BiH. U godišnjem izvještaju State Departmenta za 2020. god. o trgovini ljudima u BiH dato je nekoliko preporuka za poboljšanje napora vlasti u borbi protiv trgovine ljudima, uključujući izmjene zakona, obuku sudija u oblasti težine zločina trgovine ljudima, povećano finansiranje nevladinih organizacija koje pomažu žrtvama trgovine ljudima i druga poboljšanja. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,