Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Operativni komandant EUFOR-a dao odobrenje za vježbu “Brzi odgovor 2020”

Preuzmite sliku

Generalpukovnik Olivier Rittimann, operativni komandant EUFOR-a, dao je zeleno svjetlo za vježbu ”Brzi odgovor 2020”. Odluka je donesena nakon posjete EUFOR-u u Butmiru i sticanja neposrednog uvida u pripreme i sigurnosne mjere koje su uvedene kako bi vježba bila što je moguće sigurnija i uspješnija, saopćeno je iz EUFOR-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak sa zadovoljstvom je primio ovu odluku i planira da se početkom sljedeće sedmice sretne sa ministrom odbrane i zamjenikom ministra sigurnosti BiH radi koordinacije planskih aktivnosti.

”Vježba ‘Brzi odgovor 2020’ izvanredna je prilika da rezervne snage EUFOR-a direktno sarađuju sa bosanskohercegovačkim vlastima i agencijama za provođenje zakona. Jasno je da će COVID-19 nametnuti izazove i ograničenja, ali to neće spriječiti EUFOR da pokaže koliko je važno da se on u potpunosti integrira sa ljudima BiH”, izjavio je komandant EUFOR-a.

Planiranje vježbe “Brzi odgovor 2020“ odvija se već mjesecima, a direktor vježbe i načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Erno Barath predsjedava koordinacijskim konferencijama na kojima su zastupljene sve zemlje koje će poslati snage na vježbu.

”Sretan sam što se isplatio sav vrijedni rad koji su do ovog trenutka svi uložili. Odnosi koje smo već uspostavili osigurat će da svi od ove vježbe dobiju vrijednu obuku”, rekao je načelnik štaba EUFOR-a.

Godišnja vježba ”Brzi odgovor“ počet će u augustu i uključiti stalne multinacionalne snage EUFOR-a i snage za brzu reakciju iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije i Velike Britanije, čime će EUFOR imati najbrojnije vojno prisustvo u BiH. Svrha vježbe je da provjeri i pokaže sposobnost EUFOR-a da brzo dobije pojačanja i rasporedi snage kako bi garantovao nastavak sigurnosti i stabilnosti.

”Brzi odgovor 2020” bit će održan na teritoriji čitave zemlje, u tijesnoj saradnji sa lokalnim vlastima, agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH. Uspješnost njihovih odnosa od presudne je važnosti za uspjeh vježbe i održavanje sigurnog okruženja koje danas postoji.

Glavni prioritet zadatka za vježbu “Brzi odgovor 2020“ jeste da bude održana na način koji je siguran za sve koji učestvuju i za lokalne zajednice u blizini područja održavanja vježbe. EUFOR će i nadalje pratiti trenutnu globalnu situaciju sa COVID-19 i status vježbe usklađivati u odnosu na okolnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje