Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH nijednu preporuku GRECO-a nije provela na zadovoljavajući način

Preuzmite sliku

Grupa država protiv korupcije (GRECO), antikorupcijsko monitoring tijelo Vijeća Evrope, upozorilo je u svom novom izvještaju o usklađenosti BiH sa ranijem preporukama o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, da Bosna i Hercegovina niti jednu od 15 preporuka sadržanih u Izvještaju četvrtog kruga evaluacija nije provela na zadovoljavajući način. Djelimično je provedeno jedanaest preporuka, a četiri nisu provedene.

Izvještaj četvrtog kruga evaluacije o Bosni i Hercegovini je usvojen na 70. Plenarnoj sjednici GRECO-a od 30. novembra do 4. decembra 2015. i javno je objavljen 22. februara 2016. godine nakon što ga je odobrila BiH. Tema četvrtog kruga evaluacije GRECO-a je “Sprečavanje korupcije među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima”.

Prema zahtjevima iz Poslovnika GRECO-a, vlasti Bosne i Hercegovine su predale Izvještaj o stanju za mjere poduzete u cilju provođenja preporuka.

“Što se tiče članova parlamenta, Parlament je poduzeo sitne korake za jačanje svog sistema integriteta, a 2015. godine je napravljena dugo očekivana izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja da bi navodno pojačala mehanizme provođenja i nadzora kada je u pitanju kršenje etičkog kodeksa, ali vremenom će se pokazati kako je uistinu proveden u praksi”, navodi se u zaključku novog izvještaja GRECO-a.

Nadalje, potrebno je uraditi mnogo toga u pogledu pružanja prilika za savjetovanje i obučavanje članova Parlamenta o pitanjima sprječavanja korupcije.

Smatraju da je novi predloženi zakon o sprečavanju sukoba interesa obećavajući i njime bi se moglo mnogo napredovati kada su u pitanju preporuke GRECO-a. Međutim, trenutno još uvijek ne postoji vjerodostojan i nezavisan mehanizam za rješavanje sukoba interesa ili provjere izjava o imovinskom stanju parlamentaraca na državnom nivou.

“To zahtijeva odlučno i prioritetno djelovanje. Ipak, pozitivno je vidjeti da se u zemlji poduzima bolje koordinirana akcija, dok entiteti i Brčko Distrikt idu sigurnim korakom ka provođenju preporuka GRECO-a u ovoj oblasti i samim tim bolje promovišu načela integriteta u svojim zakonodavstvima”, navodi se.

Što se tiče sudija i tužilaca, Visoko sudsko i tužilačko vijeće je usvojilo nove kriterije za poboljšanje ocjena učinkovitosti tužilaca, smjernice o sprečavanju sukoba interesa u pravosuđu, smjernice o planovima integriteta, kao i smjernicama o disciplinskim sankcijama. Ovo su isplativi koraci ka provođenju nekih preporuka koje treba potvrditi u praksi. Međutim, mnoge od potrebnih promjena podliježu izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

“Taj je proces već bio u toku kada je usvojen Izvještaj o evaluaciji i razočaravajuće je to što još nije uspješno završen. GRECO poziva vlasti Bosne i Hercegovine da odlučno ulože napore u tu svrhu”, poručuju iz GRECO-a.

U svjetlu navedenog, GRECO napominje da je, zbog trenutnog nedostatka konačnih postignuća, potreban daljnji značajni materijalni napredak kojim će se pokazati da se može dostići prihvatljiv nivo usklađenosti sa preporukama u roku od narednih 18 mjeseci. Međutim, imajući u vidu da je nekoliko suštinskih reformi u toku i pod pretpostavkom da će vlasti Bosne i Hercegovine nastaviti ulagati napore, GRECO zaključuje da trenutni nizak nivo usklađenosti s preporukama nije “globalno nezadovoljavajući” u smislu Pravila 31, stava 8.3 Poslovnika GRECO-a.

GRECO poziva šefa delegacije Bosne i Hercegovine da do 30. septembra, 2019. godine dostavi dodatne informacije u vezi provođenja svih preporuka.

Zaključno, GRECO poziva vlasti Bosne i Hercegovine da, što je to prije moguće odobre objavljivanje izvještaja, osiguraju njegovo prevođenje na nacionalni jezik i omoguće da prevod bude dostupan javno. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje