Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
mmf-sjediste-afpgetty 1
Preuzmite sliku

BiH nije ispunila uslove za novu ratu kredita MMF-a

Dom naroda Parlamenta BiH nije usvojio zakon o jedinstvenim akcizama za različite duhanske proizvode, što je jedan od uslova za raspolaganje novcima odobrenim kroz tekući stand-by aranžman vrijedan oko 415 miliona eura.

Bosna i Hercegovina nije ispunila uvjete koji su nužni za isplatu nove rate kredita po osnovu stand-by aranžmana, upozoreno je u srijedu iz ureda Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Sarajevu, uz naznaku kako će tijekom svibnja biti nastavljeni pregovori o eventualnom nastavku financijske pomoći te novčarske instistucije BiH.

Predstavnik MMF-a za BiH Ruben Atoyan je u izjavi dostavljenoj tamošnjim medijima konstatirao kako Dom naroda Parlamenta BiH još uvijek nije usvojio zakon o jedinstvenim trošarinama za različite duhanske proizvode, što je jedan od uvjeta za raspolaganje novcima odobrenim kroz tekući dvogodišnji stand-by aranžman vrijedan oko 415 miliona eura, koji je zaključen 2012. godine.

Iako su entitetske vlasti provele dogovorene mjere u pogledu poboljšanja naplate prihoda i upravljanja proračunima, odluka Doma naroda Parlamenta BiH da (u utorak) odgodi razmatranje izmjena i dopuna zakona o trošarinama kojima bi se harmonizirala stopa trošarina na različite duhanske proizvode, onemogućava zaključenje pregleda i samim tim doznačavanje iduće tranše”, izjavio je Atoyan.

Ujednačavanje iznosa trošarina za duhanske proizvodne u praksi znači njihovo povećanje odnosno veće punjenje entitetskih proračuna, a MMF je uz to tražio i povećanje trošarina na naftne derivate i taj je uvjet ispunjen.

Zbog poteškoća s usvajanjem zakona o trošarinama na duhanske proizvode, odboru direktora MMF-a do daljnjega neće ni biti upućen na razmatranje prijedlog za odobrenje isplate nove rate kredita vlastima BiH.

Najavljeno je kako će izaslanstvo MMF-a iz Washingtona boraviti u BiH u drugoj polovici kada će se nastaviti razgovori o mogućem nastavku financijske potpore BiH.

Nova rata kredita od MMF-a na koju su računali u BiH trebala je iznositi 47,5 miliona eura, od čega bi dvije trećine pripalo Federaciji BiH, a trećina Republici Srpskoj. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,