Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH neće učestvovati na EXPO 2020: “Država se obrukala”

Preuzmite sliku

Nerad, blokade i sporost glavni su razlozi zašto BiH neće učestvovati na jednoj od najvećih smotri privrede u svijetu – EXPO 2020. u Dubaiju.

Privrednici tvrde da se država obrukala i da će vrlo teško biti sada naći nove partnere i investitore. Na učešće na Expu BiH odlučila se prije tri godine, odlukom Savjeta ministara. Obavezali smo se na provođenje niza aktivnosti koje, kako kažu u vanjskotrgovinskoj komori BiH, nisu bile završene i mnogo prije blokade rada institucija.

“Koliko ja znam, ministar Košarac je podržao ovakav projekat, radio je na tome, ali nije bilo do njega. Na Savjetu ministara nije prošla odluka, u prvoj fazi nije usvojen budžet za Dubai Expo, kasnije nije bilo konsenzusa. Zapravo, mislim da nisu shvatili o čemu se tu radi”, rekao je Ahmet Egrlić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dok BiH nije iskoristila brojne benefite koje je organizator u Dubaiju omogućio, susjedna Srbija npr. uložila je više od 16 miliona eura u izgradnju paviljona i promociju svojih potencijala.

“Možete misliti kad vam neko izgradi paviljon, obezbijedi smještaj za vaše osoblje, kad vam kaže da će pokriti i sve druge troškove ako nemate novca i mi na to, BiH odgovori ćutanjem. Možete misliti kako smo se obrukali i nismo kredibilan partner jer će ljudi sada morati srušiti paviljnon koji su izgradili ili ga ustupiti nekome. Ko će sa BiH ozbiljno razgovarati u narednom periodu?!”, rekao je Egrlić.

Za sada nema odgovora na pitanje hoće li organizator tražiti nadoknadu štete za bh. paviljon koji će u narednih šest mjeseci ostati prazan u Dubaiju. No, ono o čemu vrijedi razmisliti je šta bismo ponudili na smotri u čijem su fokusu tehnološki napredak i povezivanje.

“Vidjeli smo šta je tema ovog sajma, uglavnom se fokusira na četvrtu industrijsku revoluciju, nove tehnologije, znanja, održivost, mobilnost…a pitanje je gdje smo mi u svijetu što se tiče tih novih znanja, primjene, nove industrijske revolucije ako se zna da nismo zakoračili ni u treću”, rekao je Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar.

Uprkos brojnim potencijalima, ova šansa za privlačenje ozbiljnih investicija je propala. I pored želje za individualnim nastupom, mnogi privrednici moraće čekati neku drugu privrednu smotru, jer investitori sa najviše novca najčešće pregovaraju samo sa državom. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,