Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BiH napustila polovica stanovništva, od toga je 55% visokokvalifikovanih

Polovica građana rođenih u BiH sada živi izvan nje – visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata.

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke pod nazivom “Migracije i odljev mozgova u Evropi i centralnoj Aziji” Bosnu i Hercegovinu je do sada napustilo gotovo polovica stanovništva, odnosno 49,5 posto. To znači da polovica građana rođenih u BiH, sada živi izvan nje.

Na drugom mjestu u Evropi je Albanija sa 39,8 posto, dok je Sjeverna Makedonija na četvrtom – četvrtina Makedonaca (25,7 posto) rođenih u državi sada živi izvan nje. Hrvatsku je napustila petina stanovništva (21,9 posto) i nakon Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji. I Crnu Goru je napustila petina stanovništva. Za Srbiju i Kosovo nema podataka. Stope iseljavanja visokokvalifikovanih radnika posebno su visoke u nekim zemljama Balkana i istočne Evrope, u kojima je niži dohodak.

  • U izvještaju stoji kako visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 posto u Armeniji i Latviji, a skoro 40 posto u Albaniji, Kazahstanu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji.

    Razni faktori utječu na odljev mozgova iz ovih država. Pored viših primanja, tu su i prilike za stručno usavršavanje i obuku, bolja budućnost za članove porodice (kao što su mogućnosti za školovanje djece), te bolji životni i radni uslovi.

    Dugotrajna emigracija visokobrazovanih radnika ostavlja dugotrajne negativne posljedice na države koje napuštaju. Odljev mozgova često je simptom, a ne uzrok loše ekonomije države, stoji u izvještaju. Zapadni Balkan je posebno značajan ‘izvoznik ljudskih resursa’ u polju zdravstvenih radnika, kojih nedostaje u mnogim državama Evropske unije, prenosi AJB.

    Blizina i preferencijalni pristup tržištima rada Evropske unije, kao i brojna dijaspora znatno smanjuje troškove emigracije.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje