Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Nakon 70 dana, ponovo otvoreni tržni centri

Preuzmite sliku

Tržni centri u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji su zbog širenja nove vrste koronavirusa bili zatvoreni 70 dana, od jutros ponovo rade, javlja Anadolu Agency (AA).

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) u srijedu je van snage stavio naredbe kojima je obustavljen rad tržnih centara, kao i pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima. Van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

U Sarajevu su jutros svoja vrata ponovo otvorili tržni centri koji su bili zatvoreni u sklopu mjera poduzetih u martu zbog širenja koronavirusa.

U Sarajevu je u srijedu održana 20. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, a na sjednici je razgovarano o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donijetih mjera.

Članovi Štaba usvojili su i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uputili na razmatranje i odlučivanje prijedlog odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području FBiH.

Prijedlogom ove odluke 31. maja 2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području FBiH koje je Vlada FBiH proglasila 16. marta ove godine. Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH zadužit će se FŠCZ i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i na toj bazi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa (COVID-19).

Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, FŠCZ van snage stavio je naredbe kojima je obustavljen rad tržnih centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima, a van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

Novom naredbom koja će se primjenjivati do 30. maja u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša). Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30. maja ove godine. U obrazloženju ove naredbe, između ostalog, navedeno je da u nargila barovima postoje loši higijenski uslovi te da, u cilju zaštite zdravlja stanovništvo od koronavirusa, do daljnjeg treba zabraniti korištenje ovog duhanskog proizvoda, jer predstavlja rizik za put prenosa određenih infekcija i zaraznih bolesti.

Na vanrednoj sjednici FŠCZ neređeno je da FUCZ izvrši raspodjelu sredstava i opreme (deke, jastuci, tečni sapun, dezinfekciono sredstvo, dezinfekciono sredstvo za ruke, etil alkohol i sredstva za čišćenje) iz donacije Azerbejdžana, svim kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,