Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH na pragu da konačno dobije budžet za ovu godinu

Preuzmite sliku

Nakon više od 7 mjeseci političkih nesuglasica, obračuna i problema, sutra bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti budžet za 2020. godinu.

U ovo uvjeravaju delegati iz SDA i SNSD koji će budžet podržati. S obzirom na to da je član Kolegijuma i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović zaražen koronavirusom, otklonjenje su dileme prisustva sutrašnjoj sjednici i delegata iz HDZ BiH. Biće kvoruma za održavanje sjednice.

Raspoloženje delegata uoči sutrašnje sjednice Doma naroda koji bi trebali dati posljednju riječ o budžetu i više je nego optimistično. Iz SDA i SNSD-a poručuju: glasaćemo isto onako kako smo glasali u Predstavničkom domu, dok će delegati iz HDZ-a svoj stav o budžetu i glasanju iznijeti sutra na sjednici.

Moguće teškoće na putu do usvajanja budžeta odnosile bi se na to, poručuju iz SNSD-a, da četiri delegata iz srpskog naroda glasaju protiv, što se neće desiti, ili 7 iz Federacije, što, takođe naglašavaju, nije realno. Ili pak da se dogodi opcija da neki od Klubova zbog nezadovoljstva pokrene vitalni nacionalni interes, ali da ni ta opcija, kako kažu, nije moguća.

Teoretski, ukoliko HDZ bude bio protiv budžeta, budžet će proći glasovima bošnjačkih i srpskih delegata, te ne postoji šansa, uvjeravaju delegati, da ovaj dokument na koji čekamo više od 7 mjeseci bude i blokiran. Politički bi bilo dobro zbog relaksacije ionako napetih odnosa da budžet bude usvojen velikom većinom.

Inače zastoj u neusvajanju budžeta bila je nezavršena trgovina u raspodjeli pozicija između tri koaliciona partnera na državnom nivou, koja čini se sada poprima posebno interesantne obrise. Uprava za indirektno oporezivanje BiH sada je odjednom postala interesantna osim SDA-u i HDZ-u i SNSD-u. Ali to, kako su kazali iz SNSD-a, neće biti prepreka za usvajanje budžeta.

Osim što su otklonjenje dileme hoće li sjednica biti održana i hoće li biti kvoruma, sutra će, ako budžet prođe, biti jasno i hoće li biti održani i lokalni izbori u BiH, za koje je upravo iz budžeta potrebno izdvojiti 4,2 miliona maraka. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,