Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH na ispitu: Od početka godine 3.500 migranata ušlo u zemlju, može se očekivati još veći broj

Preuzmite sliku

U BiH je od početka godine do maja ušlo 3.500 ilegalnih migranata, a vlasti ne raspolažu tačnim podacima koliko ih je ostalo, a koliko ih je uspjelo doći do Hrvatske i drugih država članica EU, rekao je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić.

On je naglasio da je BiH na velikom ispitu jer, prema informacijama koje je Zajednička komisija dobila prilikom posjete Službi za poslove sa strancima, te imigracijskom i azilantskom centru u Sarajevu, nema dovoljno smještajnih, tehničkih, kadrovskih i finansijskih kapaciteta u centrima za migrante i azilante.

Bojić je istakao da problem predstavlja i nepostojanje konkretne strategije pri realizaciji prihvata i zbrinjavanja azilanata, izbjeglica i migranata, te manjak službenika u Graničnoj policiji BiH i neodgovarajuća infrastruktura na graničnim prelazima.

“Tretman izbjeglica, azilanta i migranta izazov je za svaku zemlju, a posebno za zemlju sa slabom ekonomijom i nedovoljnim institucionalnim kapacitetima”, rekao je Bojić na četvrtoj godišnjoj konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH koju Zajednička komisija za ljudska prava organizuje u Bihaću u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH.

On je dodao da je neophodno obezbijediti potpuno poštivanje međunarodnih i regionalnih instrumenata ljudskih prava, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton rekao je da se u narednom periodu može očekivati još veći broj žena i djece koja će ulaziti u BiH, zbog čega će biti potrebno da zemlja organizuje pružanje pomoći ljudima, u skladu sa međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Berton je naveo da ova konferencija predstavlja pokušaj rješavanja najrelevantnijih pitanja koja se tiču zaštite ljudskih prava u BiH.

Primarni cilj dvodnevne konferencije, na kojoj učestvuju članovi Zajedničke komisije, predstavnici svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i međunarodnih i nevladinih organizacija u BiH, jeste poštivanje ljudskih prava azilanata, izbjeglica i migranata. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,