Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Na brdu Lib prikupljeni uzorci karboniziranih žitarica iz prahistorijskog sloja

Preuzmite sliku

Završena je prva faza arheoloških istraživanja nalazišta na položaju gradina na brdu Lib u općini Tomislavgrad, tijekom kojih je prikupljena značajna pokretna arheološka građa te uzorci karboniziranih žitarica iz prapovijesnog sloja.

Riječ je o nalazištu gradinskog tipa i jednom od najvažnijih i arheološki najpotentnijih nalazišta s prostora kulturne regije, a na njega se opravdano ubicira i predrimski Delminij, odnosno centar moći ili uslovno rečeno “glavni grad” Delmatske plemenske zajednice.

Arheološka iskopavanja podrazumijevala su otvaranje probnih sondi na više različitih položaja arheološkog nalazišta. S ciljem utvrđivanja debljine, karaktera i sačuvanosti arheoloških depozita i njihovih međusobnih relacija kako u kulturno – kronološkom smislu, tako i u smislu sagledavanja korištenja ukupnih prostornih i organizacijskih kapaciteta nalazišta.

Tom prilikom prikupljena je i značajna pokretna arheološka građa koja se uglavnom odnosi na predmete svakodnevne, utilitarne namjene koje je koristilo stanovništvo koje je u različitim vremenskim razdobljima gravitiralo gradini.

Također, iz odgovarajućih arheoloških depozita prikupljeni su i organski uzorci koji će biti poslani na analizu.

Zanimljiv kuriozitet svakako predstavljaju i uzorci karboniziranih žitarica prikupljeni iz prahistorijskog sloja, što ih prema tome čini najstarijim poznatim žitaricama s posmatranog prostora.

Sada slijedi primarna obrada prikupljenih podataka i arheološke građe, nakon čega će uslijediti njihova daljnja naučna obrada i valorizacija, dok se nastavak, odnosno druga faza arheoloških iskopavanja očekuje na proljeće iduće godine.

Nažalost, u novije vrijeme arheološko nalazište na brdu Lib je meta beskrupuloznih pljačkaša koji svojim divljačkim i ilegalnim aktivnostima bespovratno i trajno uništavaju vrijedne arheološke podatke. Stoga je jedan od ciljeva ovih arheoloških istraživanja i podizanje svijesti i senzibiliteta kako lokalne zajednice tako i šire javnosti za očuvanjem vlastite kulturno – povijesne baštine i identiteta.

Arheološka iskopavanja sprovedena su na inicijativu Udruge za zaštitu prirode i okoliša “Kongora” i u suradnji sa Franjevačkim muzejom Tomislavgrad i Odjelom za arheologiju Univerziteta u Mostaru, dok su voditelji istraživanja Stipan Dilber i Tino Tomas, saopćeno je iz Odjela za arheologiju Univerzitetu u Mostaru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje