Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH jedina u Evropi nema zakon: Vantjelesna oplodnja brojnim parovima jedina šansa za potomstvo

Preuzmite sliku

Nermina i Eldar Delić iz Sarajeva bili su u braku skoro tri godine kada su shvatili da ne mogu ostvariti potomstvo te su odlučili potražiti pomoć i na drugi način zasnovati porodicu, piše bh. novinska agencija Patria.

Odlučili su pokušati sa medicinski pomognutom oplodnjom (IVF) te je Nermina posjetila Bahceci centar za ginekologiju, neplodnost i vantjelesnu oplodnju, a zatim je počela dolaziti zajedno sa suprugom. Nermina objašnjava da iako je sve bilo uredu te da nije bila riječ o sterilitetu jednostavno nije dolazilo do začeća.

“Kada smo nekim svojim prijateljima rekli da ćemo pokušati vantjelesnu oplodnju imali smo čudna pitanja „kako ćete dobiti dijete iz epruvete“ i slično” – kaže Nermina.

S obzirom da u FBiH ne postoji Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koji nije dobio podršku Federalnog parlamenta u dva navrata, finansiranje IVF postupaka ide ne teret parova. Da se usvojio ovaj zakon, parovi bi imali pravo na dva plaćena postupka.

Država je takva kakva jeste, mladim parovima nije omogućen besplatan postupak. Mi smo prvi put posudili novac i to oko 8.000 KM“.

Prvi put kad je ostala trudna, Nermina se porodila u 29. sedmici te je nakon sedam dana beba umrla. Nermina objašnjava da je to bio težak period za nju i njenog supruga.

Zahvaljujući Bahceci timu i uz podršku supruga odlučili smo se i za drugi postupak. Sada sam u 27. sedmici i super se osjećam. Nemam nikakve smetnje, vrlo sam aktivna. Presretna sam i zahvalna i doktoru i Bahceci centru i dragom Bogu” – kaže Nermina.

Drugi postupak platili su oko 2.500 KM. Nermina smatra da ukoliko se ne promijeni odnos države prema parovima koji ne mogu ostvariti potomstvo i sami isfinansirati postupak, oni će otići iz BiH.

Iz Bahceci centra ističu da bi donošenje zakona uveliko olakšalo parovima.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja nema zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Usvajanje ovog zakona je od izuzetnog značaja za državu i sve njene građane, i mišljenja smo da svi moramo tražiti način da se ovaj zakon što prije usvoji kako bi osigurali ostvarivanje potomstva za parove koji se suočavaju s problemom neplodnosti, a takvih je oko 17% u našoj zemlji” – kazao je Irfan Lazović, direktor Bahceci BiH IVF Centra.

Neplodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena, tačnije: 40% žene, 40% muškarci, a u 15-20% slučajeva je to zajednički ili neobjašnjiv problem. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije Bosna i Hercegovina je jedna od šest zemalja svijeta s najnižom stopom plodnosti, koja iznosi 1,2 djeteta po ženi. Vantjelesna oplodnja je nekad jedini način za parove koji pate od neplodnosti da ostvare potomstvo, ali nažalost mnogi parovi nisu u mogućnosti da snose troškove koje iziskuje postupak vantjelesne oplodnje.

Iz Bahceci centra ističu da se ovim zakonom reguliše pravo na reproduktivno zdravlje koje predstavlja dio općih ljudskih prava, a uključuje slobodno i svjesno odlučivanje o najpovoljnijem vremenu za roditeljstvo, za rađanje željenog broja djece, dostupnost informacija, kao i pravo na najviše standarde zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

U zemljama zapadne Evrope državne institucije finansiraju po nekoliko postupaka, u Hrvatskoj 4, Sloveniji 6, u Srbiji država finansira 2 postupka. U RS, Fond zdravstvenog osiguranja finansira 2 postupka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje