Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BiH je zemlja sa 25.000 političkih funkcija?!

Svjedočimo posljednjih nekoliko godina da se i javno, praktično bez sustezanja, trguje pozicijama u nekim od najvažnijih državnih agencija.

U BiH zvanično je oko šest hiljada političkih funkcija, ali nezvanično u praksi ih je više od 25 hiljada. Depolitizaciju javne uprave, Centri civillnih inicijativa (CCI) vide kao jedini izlaz iz galopirajuće javne potrošnje u zemlji.

Javna je tajna da se da se velika većina ovih funkcija smatra stranačkim, pa stoga iz CCI-ja ističu hitnu reformu javne uprave.

Politička i stranačka imenovanja rukovodilaca i službenika u javnom sketoru, postala su bh. svakodnevnica. Rukovodeće i upravljačke funkcije u državnim agencijama i institucijama, politički lideri smatraju izbornim plijenom o čemu javno i trguju, navode iz CCI-ja.

“Svjedočimo posljednjih nekoliko godina da se i javno, praktično bez sustezanja, trguje pozicijama u nekim od najvažnijih državnih agencija, od CIK-a preko RAK-a, SIPA-e, OSA-e…”, kaže Adis Arapović, projekt menadžer CCI-ja.

Oko 2.000 osoba politički je imenovano u javnoj upravi na državnom nivou. Toliki je i broj prošlogodišnjih prijava za posao u državnoj službi. Ali, javni konkursi postali su politička farsa, jer se primaju podobni, a ne sposobni. Zakon to i omogućava. Stoga, nevladin sektor poziva na hitne izmjene zakona koje se tiču ove oblasti na svim nivoima i BiH.

(Fokus.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje