Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH izručila Izraelca optuženog za prevaru tešku 150 miliona dolara

Preuzmite sliku

Izraelac optužen da je vodio Ponzijevu šemu od 150 miliona dolara izručen je iz BiH rano u nedjelju radi suđenja, zbog, kako se vjeruje, najgore takve prevare ikada izvedene u jevrejskoj državi, saopštila je policija i Izraelska uprava za vrijednosne papire.

Michael Ben-Ari, također poznat kao Michael Greenfeld, američko-izraelski je državljanin optužen za prevaru oko hiljadu investitora u obje zemlje u 15-godišnjoj prevari. Hebrejski mediji su Ben-Arija nazvali “izraelskim Mejdofom”, navodi Times of Israel.

Ben-Ari je uz kauciju 6. aprila 2021.pušten u kućni pritvor i pobjegao je iz Izraela. Navodno mu je u bijegu iz zemlje pomogao prijatelj Nahum Eisenstadt koji mu je dao falsifikovani pasoš.

Sam Eisenstadt je osuđen u sklopu sporazuma o priznanju krivice, kojem su se usprotivili Ben-Arijevi investitori.

Ben-Arijev slučaj istražuje Izraelska uprava za vrijednosne papire, a vodi je Odjel za poreze i ekonomiju Državnog tužilaštvau saradnji s izraelskom policijom i Interpolom.

S druge strane, američki savezni sud za stečaj na Menhetnu ovlastio je advokata koji zastupa Izrael da povrati imovinu iz Ponzi šeme vrijedne 150 miliona dolara.

Četrnaest mjeseci nakon bijega iz zemlje, Michale (Mike) Ben-Ari je sredinom godine uhapšen u Bosni i Hercegovini na zahtjev Izraela. Ben-Ari se sumnjiči da je prevario stotine investitora za iznose od stotine miliona šekela.

Tokom godina, Ben-Ari je navodno predlagao da investitori ulažu novac u strane fondove preko kompanije u njegovom vlasništvu, dok je prikazivao navodne lažne prezentacije, o “sigurnim” investicijama, koje su obećavale visoke prinose.

Navodno je za sebe tako pribavio oko 60 miliona dolara tokom više od jedne decenije.

Prema Ben-Arijevom profilu na njegovoj EGFE stranici, emigrirao je u Izrael iz SAD-a 1981. godine i bio na rukovodećim pozicijama u Bank Leumi i lancu supermarketa Supersol prije nego što je osnovao EGFE (Ever Green Fields Enterprises) 1999. godine.

U januaru 2022. godine, Ben Arijev brat Larry Greenfield pronađen je mrtav u rezidenciji u Las Vegasu, Nevada, prenose Nezavisne novine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje