Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Iz Sarajeva otišli prvi putnici autobusom za Zenicu, za Bihać najveće interesovanje

Preuzmite sliku

Uspostava linijskog autobuskog saobraćaja unutar Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine polako se vraća u normalu pa su tako sa Autobuske stanice Sarajevu jutros otišli prvi autobusi prema Zenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Počelo je i saobraćanje autobuskih linija za Mostar, Fojnicu, Goražde, Banju Luku te Bihać.

Za razliku od ranijeg perioda broj polazaka za Bihać za sada je samo jedan dnevno, ali su, kako saznajemo, sva raspoloživa mjesta, njih 25, odnosno 28 u zavisnosti od autobusa koji saobraća popunjena.

Shodno mjerama Federalnog kriznog štaba u autobusu s 50 mjesta može se voziti najviše 25 putnika, a u onom od 57 mjesta, njih 28.

Istovremeno, za Goražde su jutros iz Sarajeva otišla svega četiri putnika, u minibusu koji inače prima ukupno 31 putnika, odnosno 15 prema novim mjerama.

Za Banja Luku je iz Sarajeva jutros otišlo 10 putnika, u autobusu koji bi inače mogao primiti 25 putnika po novim pravilima.

Dakle, za sada su interesovanja putnika znatno manja, odnosno kako navode sa Autobuske stanice Sarajevo to nije ni izbliza u odnosu kako je bilo stanje prije same pandemije koronavirusa koja je u protekla dva mjeseca znatno paralizirala i život u Bosni i Hercegovini.

Autobuska stanica Sarajevo poduzela je maksimalne mjere osiguranja tokom boravka u objektu kako osoblja tako i putnika.

Tako se na šalter Autobuske stanice Sarajevo radi kupovine karte može uz korištenje zaštitne maske, a na ulazu su postavljena dezinfekciona sredstva čije je korištenje također, obavezno.

Također, korištenje maski svo vrijeme nužno je tokom putovanja autobusom. U zavisnosti od dužine putovanja prevoznici će regulisati način korištenja pauzi s obzirom da je zbog nošenja maski dodatno otežano disanja.

Shodno ublažavanju mjera u FBiH od 15. maja dozvoljena je uspostava javnog i linijskog prevoza što je omogućilo ponovno pokretanje autobusa na domaćim linijama unutar BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,