Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH ima najslabiju povezanost aerodroma u Evropi

Preuzmite sliku

Aerodromi u zemljama bivše Jugoslavije nude manje konekcija putnicima, i direktnih i indirektnih, u poređenju sa svojim evropskim konkurentima, pokazuju podaci iz izvještaja Međunarodnog aerodromskog savjeta (ACI).

Prema podacima ACI, najslabiju aerodromsku povezanost na kontinentu, od 43 države ima Bosna i Hercegovina, a sljedi je Sjeverna Makedonija.

Srbija je druga na listi od zemalja bivše Jugoslavije, na 28. mestu u Evropi, dok je Hrvatska ispred nje na 22. poziciji, objavio je portal “exyuaviation”.

Kako prenosi B92, iako BiH ima najlošiju direktnu povezanost, ispred je u odnosu na Sjevernu Makedoniju u pogledu indirektne povezanosti i kao čvorište, pokazala je studija ACI.

Sjeverna Makedonija, koja je rangirana na 40. mestu, u protekloj deceniji dožijvela je značajan rast broja putnika, međutim, dominacija kompanije “Vizer” i to što primarno opslužuje sekundarne aerodrome uticalo je na plasman te zemlje, prenosi B92.

Španija ima najviši nivo aerodromske povezanosti u Evropi, a za njom sljede Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Turska.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,