Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BiH i zvanično članica Transportne zajednice, odblokirano 250 mil. eura

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potpisao je u pobedjeljak u Briselu Ugovor o Transportnoj zajednici između BiH i Evropske unije, čime se naša zemlja pridružila ugovoru u okviru kojeg su joj odobrena četiri projekta, te Srbiji dva i Makedoniji jedan projekt. Ukupna vrijednost projekata je 538,8 miliona eura.

Evropska komesarka Violeta Bulc izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora podsjećajući da se radi o veoma značajnom dokumentu.

– Posebno sam sretna jer su se svi napori visoke predstavnice EU Federice Mogherini, evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna i mene isplatili da bi se došlo do potpisivanja ovog ugovora sa svim zemljama zapadnog Balkana i time dobili potpunu saradnju kada je u pitanju oblast transporta – pojasnila je Bulc.

 • Također, komplimentirala je bh. političarima koji su uspjeli prevazići veoma tešku političku situaciju, stavljajući budućnost zemlje na prvo mjesto.

  Zvizdić je zahvalio svima koji su s bh. institucijama radili na projektu potpisivanja ovog ugovora i naglasio da je ovim realiziran bazni preduvjet koji će BiH pomoći da krene sa implementacijom četiri projekata koja su joj odobrena na posljednjem samitu u Trstu.

  – BiH je, bez obzira na naše unutrašnje složene procedure, još jednom pokazala da se može postići unutrašnji konsenzus i da možemo kredibilno i uspješno realizirati naše obaveze, zaključio je Zvizdić.

  BiH je odobren projekt izgradnje dionice autoputa 5-C, na potezu Ponirak – Vraca, odnosno Zenica -Tunel, čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura.

  Druga dionica je Zenica – Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura.

  Treća dionica je Johovac – Rudanka, čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu 15,3 miliona eura.

  Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu 3,1 miliona eura.

  Dobijena sredstva predstavljaju veliku investicionu vrijednost koja iznosi oko 250 miliona eura, od čega je BiH dobila oko 46 miliona eura grant sredstava koja će omogućiti da se pokrene realizacija ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH.

  To će biti podloga za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje