Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH i Srbija potpisale sporazum o izgradnji GP i održavanju mostova

Preuzmite sliku

Pored mosta “Bratoljub” u Bratuncu održana je svečanost potpisivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac i Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

Sporazume su potpisali Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, te Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

“Ovo je bitan sporazum jer predviđa održavanje 11 mostova između Srbije i BiH. Srbija je prihvatila održavanje šest mostova na rijeci Drini, dok je BiH prihvatila održavanje pet mostova, dva na Savi, tri na rijeci Uvac“, rekao je Mitrović.

 • Vijeće ministara BiH je obezbijedilo sredtva za naredni period. Mitrović se zahvalio Vladi Srbije i predsjedniku te zemlje, Aleksandru Vučiću, na izgradnji mosta Bratoljub.

  “Sljedeća faza je otvaranje projekta, odnosno puštanje mosta i Graničnog prelaza. Spojit ćemo BiH i Srbiju, dva naroda, rediju Srbije i regiju BiH“, naveo je Mitrović.

  Kazao je kako će ovim projektom doći do ubrzanog protoka robe, putnika i kapitala, te je jako bitan za razvoj regija koje će most povezivati. Kazao je kako će poboljšati i živote žitelja Bratunca.

  Zorana Mihajlović je kazala da bi radovi trebali biti gotovi do marta, kada bi most i granični prelaz trebali biti u funkciji.

 • “Regionalno povezivanje je najvažniji način i uslov razvoja naših država. To je politika Vlade Srbije i predsednika Vučića. 11 mostova ćemo zajedno rekonstruisati, pet Srbija. Projektna dokumentacija je završena, novac obezbeđen u budžetu, 15 miliona eura na tri godine“, rekla je Mihajlović.

  Srbijanska ministrica je kazala da mostovi spajaju dvije države, te da se osim toga radi i na obezbjeđivanju pruge Sarajevo – Beograd.

  “Mislim u narednom peridou možemo očekivati rast trgovine, uslova i svega onoga što ljudima čini živote boljim, da imamo razvijenije države“, poručila je.

  Nakon potpisivanja sporazuma ministar Mitrović i ministrica Mihajlović zajedno su obišli gradilište. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,