Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Formiran krizni štab za sprječavanje pojave afričke kuge svinja

Preuzmite sliku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović donio je odluku o formiranju Zajedničkog centra za kontrolu afričke kuge svinja, kriznog štaba koji će raditi na sprječavanju pojave ove bolesti u BiH.

Zadatak tima je provođenje svih potrebnih mjera nadzora i prevencije, odnosno sprječavanja unošenja bolesti afričke kuge svinja u BiH, a nakon pojave ove bolesti na području zemalja regiona, a to su Srbija, Mađarska, Rumunija, Slovačka i Bugarska.

Zajednički centar radit će na koordinaciji provođenja svih aktivnosti i mjera u cilju sprječavanja unošenja, ranog otkrivanja i suzbijanja afričke kuge svinja, kao i koordinaciji provođenja epidemiološkog ispitivanja na teritoriji naše zemlje.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podsjećaju da je prethodno Ured za veterinarstvo BiH usvojio Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa afričke svinjske kuge iz Republike Srbije u BiH, kojim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,