Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Direktor UKC-a RS Vlado Đajić prvi primio vakcinu protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Prvu vakcinu protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini danas je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci primio generalni direktor ove ustanove Vlado Đajić, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon Đajića predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS dali su vakcine za još dvadesetak zaposlenih u COVID odjeljenjima u UKC-u RS-a.

U pitanju su prve doze vakcina protiv koronavirusa koje su primijenjene u Bosni i Hercegovini, a doze su ruskih vakcina Sputnik V koje je putem interventnog uvoza naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Do sada je stiglo 2.000 doza za 1.000 osoba, a iz entiteta Republika Srpska preko Instituta za javno zdravstvo naručeno je još 400.000 doza za 200.000 osoba od čega se polovina očekuje u drugoj polovini mjeseca, a druga polovina u martu.

Iz UKC-a RS-a navode da je u ovoj ustanovi u proteklih 11 mjeseci pregledano 13.000 osoba dok je oko 3.000 hospitalizovanih.

Vlado Đajić u obraćanju medijima pred početak vakcinacije rekao je da je ovo istorijski trenutak za UKC RS-a, RS i BiH.

 •  

  Pojasnio je da se vakciniše, jer je svakodnevno u kontaktu s pacijentima na COVID odjeljenju, jer ima povjerenja u vakcinu i da vjeruje da će vakcine pomoći u borbi protiv koronavirusa.

  “Na svjetskom tržištu je velika utakmica i nema dovoljno ovih vakcina”, rekao je Đajić i dodao da veće količine vakcina očekuju sljedeće sedmice.

  Branislav Zeljković, direktor Insituta za javno zdravstvo RS-a, izrazio je zahvalnost zdravstvenim radnicima te Vladi RS na trudu da danas u Banjaluci bude vakcina.

 • “Ne smijemo zaboraviti da vakcina predstavlja orgoman korak u borbi protiv koronavirusa i sigurno će pridonijeti boljoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je Zeljković i pozvao građane da u narednom periodu iskažu interes za vakcinaciju.

  Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, rekao je da su uspjeli da obezbijede količine ruske vakcine za vakcinaciju prije svega zdravstvenih radnika, a onda i svih drugih u skladu s planom vakcinacije.

 • “Ja ću se svakako vakcinisati, ali kada krene veći kontingent vakcina za vakcinaciju stanovništva, ja ću biti prvi među jednakima”, rekao je Šeranić.

  Odgovarajući na pitanja novinara, Đajić je rekao da su zdravstveni radnici istinski heroji i da je oduševljen njihovom požrtvovanošću.

  Zahvalio je Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije na donaciji 5.000 vakcina za zdravstvene radnike.

  “Vjerovatno ćemo organizovati prevoz zdravstvenih radnika u Srbiju da prime vakcine u njihovim zdravstvenim ustanovama”, rekao je Đajić.

  Zvezdana Rajkovača, pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC RS-a, također je primila vakcinu.

  “Dilemu nisam imala, svi mi već godinu dana pričamo kako nemamo lijeka protiv koronavirusa i svi smo se nadali i željno iščekivali vakcinu, jer je to oružje kojim se možemo boriti”, rekla je Rajkovača i dodala da se dobro osjeća.

  Napomenula je da oni koji su danas vakcinisani treba da prime drugu dozu vakcine 5. marta, na dan kada je prošle godine prvi slučaj koronavirusa registrovan u BiH.

  Nakon što je 2.000 doza ruskih vakcina stiglo u BiH državna Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobrila je upotrebu ovih vakcina.

  “Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izvršila je provjeru kvaliteta vakcine Gam-COVID-Vac i utvrdila da ispitani uzorak navedene vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara”, naveli su iz agencije i dodali da su se s obzirom na to stekli uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac.

  Enitet RS očekuje i vakcine naručene preko Minsitarstva civilnih poslova BiH i COVAX mehanizma, a u toku su i razgovori o nabavci kineskih vakcina Sinopharm.

  Iz Ministarstva civilnih poslova BiH ranije je saopšteno da broj doza vakcina proizvođača Biontech/Pfizer koje će BiH primiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza cjepiva AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza. Ove doze vakcina biće raspoređene entitetima u BiH i Brčko distriktu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje