Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH direktno nabavlja 458.000 vakcina, evo i od kojih proizvođača

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina je izrazila potrebu za nabavkom 458.000 vakcina protiv koronavirusa direktno od proizvođača.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je ove zahtjeve proslijedilo predstavništvu Pfizera, te ambasadama Rusije i Kine u BiH.

Ova informacija je potvrđena za Nezavisne novine, a navedeno je i da je FBiH zatražila dodatnih 300.000 vakcina, RS 130.000, a Brčko distrikt 28.000 vakcina.

“Federacija BiH želi kupiti 100.000 doza ‘Gamaleya’ i ‘Sinopharm’ cjepiva, te 200.000 doza ‘BioNTech-Pfizer’“, kazali su u ovom ministarstvu.

Dodali su da je RS iskazala potrebu za 80.000 “Sinopharm” i 50.000 “BioNTech-Pfizer” vakcina.

“Brčko distrikt želi kupiti 20.000 ‘Gamaleya’ i ‘Sinopharm’ i 8.000 ‘BioNTech-Pfizer'”, naveli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH i dodali da su objedinili zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta.

Naveli su da su uz iskazane potrebe zatražene i informacije koje se odnose na karakteristike cjepiva.

“To su cijena, dinamika isporuke, uslovi transporta, skladištenje, primjena i slično, kao i mogućnost dostavljanja prateće dokumentacije”, istakli su.

Podsjećamo, prošle sedmice Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nakon sastanka sa premijerima RS i FBiH, Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, izjavio da će se tokom ove sedmice biti objedinjenjeni zahtjevi entiteta i Brčkog o njihovim potrebama za nabavkom pojedinih vrsta vakcina.

“BiH je najveći broj vakcina trebalo da dobije kroz sisteme Kovaks i program zajedničke nabavke sa EU. Nažalost, isporuka tih vakcina kroz ova dva mehanizma, za koja smo se opredijelili još krajem prošle godine, idu sporije od očekivanog i zbog toga smo se usaglasili da se pokrenu i procedure direktnih nabavki”, pojasnio je tada Tegeltija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,