Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Bivši visoki funkcioner iz bankarskog sektora osumnjičen za financijski kriminal i pranje novca

Preuzmite sliku

Tužilaštvo BiH provodi aktivnosti u zajedničkoj operaciji sa partnerskim institucijama Austrije u Njemačke.

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi financijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog funkcionera bankarskog sektora.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, sa institucijama Austrije i Njemačke. Istodobno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države.

Istraga se odnosi na sumnje u financijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih financijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura.

Na području BiH, osumnjičen je bivši visoki funkcioner iz bankarskog sektora, te su u tijeku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

Istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih službenika koji vrše pretrese, a Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji sa kolegama u Njemačkoj i Austriji.

U interesu istrage, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija ili detalja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje