Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

BiH bi na ljeto mogla ostati bez radnika kojima je pandemija poremetila planove

Preuzmite sliku

Plan odlazaka za 1. marta 2020. godine mnogima se izjalovio. Pandemija je usporila iseljavanje. Jedni su ostali u BiH i odlučili pokušavati i dalje živjeti i raditi, a drugi su čekali ili još čekaju bolje vrijeme kako bi zamijenili ovu zemlju, piše Večernji list BiH.

Za samo 11 dana u januaru Porezna uprava FBiH zabilježila je pad broja zaposlenih za gotovo četiri i pol hiljade. Brojni pokušaji rada u BiH i pticama na grani postalo je jasno da je značajan dio tih nezaposlenih ovu zemlju odlučio trajno zamijeniti.

BiH ostaje i bez mladih i bez starih, što potvrđuje informacija da u 804 naselja iz 90 bh. općina ne živi nijedan maloljetnik.

Nadovezujući se na te podatke, mladi putem društvenih mreža pišu o razlozima zbog kojih su napustili zemlju, a objava jednog 30-godišnjaka posebno se isticala.

– Školovao sam se zahvaljujući roditeljima i radeći honorarne poslove. Nakon završetka fakulteta nadao sam se da će stvari krenuti nabolje. Djeluje banalno, ali nisam tražio ni posao u struci, nego neki normalan kako bih se danas-sutra mogao osamostaliti, zasnovati porodicu i graditi priču u ovoj zemlji. Međutim, stalno mrcvarenje na različitim poslovima, plaća od koje ne mogu ništa ostaviti sa strane, a kamoli pomoći roditeljima, prisilili su me da krenem dalje. Pola mog srednjoškolskog razreda je u Njemačkoj, a druga polovina s kojom se čujem razbacana je svugdje, a najmanje je onih koji su ostali u BiH. Kakva god trenutna kriza bila, zemlja u kojoj sam sada među prvima će iz nje izići i zato sam sretan što sam ovdje – napisao je.

Bh. društvo, kako je rekao banjalučki profesor Braco Kovačević, postaje gerijatrijsko. Nedavno je objavljena analiza kako je sve više divljih životinja u blizini naselja i, koliko god zvučala surovo, istina je da je većina naselja kojima te životinje hrle prazna i da zato postaju nova staništa.

Pogranična područja su, kako reče prof. dr. sc. Tado Jurić, “spaljena zemlja”, i to zbog pandemije “bijele kuge” i iseljavanja. Ono što se nije ispunilo 1. marta 2020. godine, moglo bi se realizirati u ljeto 2021.

Njemačka na novom početku

Plan Njemačke za oporavak privrede je vakcinisati većinu svog stanovništva da bi se od ljeta počelo s gospodarskim oporavkom jer je korona “obećanu zemlju”, prema procjenama, koštala već 250 milijardi eura, propalo je 16 tisuća kompanija, a pet hiljada ih nema nikakve šanse preživjeti.

I koliko god ta kriza bila teška, realno je očekivati da će najjača ekonomska sila Evrope i jedna od vodećih u svijetu prionuti poslu maksimalno, dok će zemlje Balkana analizirati poteškoće, a neke, poput BiH, negodovati zbog nedostatka vakcina.

O egzodusu iz ove zemlje toliko toga je napisano, ali analitičari s pravom strahuju kako najgore tek slijedi. Prve pokazatelje mogli bismo vidjeti već na ljeto. Jer dok u Bosni i Hercegovini traje zdravstvena kriza, o ekonomskoj malo ko vodi računa, a ona polako, ali sigurno postaje sve složenija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,