Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Biciklistički maratonci i ove godine odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici

Preuzmite sliku

Oko 50 biciklista iz 12 gradova Bosne i Hercegovine, 8. jula krenut će iz Bihaća ka Srebrenici kako bi obilježili 25. godišnjicu stravičnog zločina i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Noseći poruku “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi”, učesnici šesnaestog maratona “Bihać – Srebrenica” preći će više od 500 kilometra.

Organizator tog maratona Ermin Lipović kazao je za Fenu da su ove godine zbog pandemije koronavirusa morali reducirati broj učesnika, kojih je prošle godine bilo više od 300.

Za razliku od prethodnih godina, kada je maraton imao internacionalni karakter, Lipović je kazao da ove godine učesnici dolaze između ostalog iz Bihaća, Velike Kladuše, Cazina, Bosanske Krupe, Bugojna, Konjica, Jablanice, Srebrenika, Sarajeva i Vakufa.

– Naš je cilj da ovim biciklističkim maratonom na jedan sportski način zajedno odamo počast svim žrtvama Bosne i Hercegovine sa naglaskom na Srebrenicu – poručio je Lipović.

Podsjetio je da će voziti u tri etape, Bihać-Jajce, Jajce- Sarajevo i Sarajevo-Srebrenica te da će 10. jula stići u Potočare kako bi dan poslije prisustvovali ukopu posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u ljeto 1995. godine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje