Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biciklisti iz cijele BiH vozeći “Stazom mistične prošlosti“ promovišu ljepote Hercegovine

Preuzmite sliku

Biciklijada “Stazom mistične prošlosti“ u organizaciji Udruženja za promociju biciklizma Hercegovina Bicikl započela je jutros na Španskom trgu, a okončat će se tokom dana u Blagaju.

Biciklisti iz cijele Bosne i Hercegovine koji su se odazvali pozivu “Hercegovina Bicikla” vozit će stazom dugačkom 45 kilometara, uz druženje na više destinacija. Uglavnom će se voziti asfaltnim dionicama, uz posjete spomeniku prirode u mjestu Buna gdje se istoimena rijeka ulijeva u Neretvu, Stjepan-gradu u Blagaju, te još nekim znamenitostima ovog kraja, javlja Anadolu Agency.

  • “Imamo oko 50 učesnika. Ovo je inače prva biciklijada u kalendaru naših aktivnosti. Ideja je da danas prije svega promovišemo Hercegovinu kao turističku destinaciju, odnosno takozvane ciklovodiče. Današnja biciklijada je praktična nastava u vremenu pandemije za njih. Ovdje su danas domaći turisti, oni plaćaju simboličnu kotizaciju u iznosu od pet maraka od čega će se finansirati dalji rad pomenutih vodiča“, rekao je predsjednik Udruženja “Hercegovina bike” Toni Zorić.

  • Prvu pauzu tokom današnje biciklijade učesnici će napraviti na Bunskim kanalima – parku prirode za čiji opstanak se bore eko-aktivisiti iz cijele zemlje, nakon što je davno objelodanjena ideja o gradnji mini hidro-elektrana na ovom lokalitetu. Poslije kraćeg zadržavanja, slijedi nastavak biciklijade prema Blagaju. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,