Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bičakčić o savjetovanju CIGRE: ‘Trebamo privući strane investitore’

Preuzmite sliku

“Elektroenergetska budućnost Bosne i Hercegovine je svijetla”, izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme – CIGRE (BHK CIGRE) nakon završetka veoma uspješnog 14. savjetovanja ove strukovne organizacije održanog u protekla četiri dana u Neumu.

“Imamo respektabilne potencijale obnovljivih izvora, a da bi se oni adekvatno koristili neophodno je da se otvorimo prema stranim investitorima jer mi to sopstvenim snagama ne možemo aktivirati”, kazao je Bičakčić.

Savjetovanje  u Neumu sa oko 500 učesnika i prezentaciju 164 stručna rada (što je rekordan broj u odnosu na dosadašnja) bilo je dobro posjećeno od predstavnika obrazovanja, elektroprivrednih organizacija i drugih zainteresovanih.

“Imali smo veoma kvalitetnu diskusiju kako na plenumu tako i na 16 studijskih komiteta. Zaključci koje ćemo sačiniti u narednim danima treba da daju projekciju budućih aktivnosti. U kom pravcu će se one odvijati o tome će odlučivati politički akteri. Mi smo rekli sve što u ovom trenutku smatramo da je važno”, zaključio je Bičakčić.

Nakon Neuma, Sarajevo će 25. oktobra biti domaćin kolokvija SEERC-a (regionalna organizacija nacionalnih komiteta CIGRE)  koju čine Austrija, BiH, Hrvatska, Češka Republika, Slovačka Republika, Grčka, Mađarska, Italija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska, Ukrajina i Gruzija. Članovi Upravnog odbora SEERC-a na kolokviju će prezentirati energetske klimatske strategije do 2030. godine i izazove u elektroenergetskom sektoru.

Stabilni Nacionalni energetski i klimatski planovi do 2030. godine, trebaju biti praćeni sa tri opšta cilja – povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje stakleničkih gasova/plinova.

Bosanskohercegovački komitet CIGRE kao domaćin kolokvija osmislio je zanimljiv program boravka gostiju iz inostranstva kojim je predviđena posjeta najstarijoj hidrocentrali na Hridu te najnovijem parku vjetroelektrana Mesihovina u Hercegovini. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje