Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

BHANSA krajem 2019. godine preuzima kontrolu na kompletnom bh. nebu

Preuzmite sliku

Na Svjetskom ATM kongresu koji se od 6. do 8. marta održava u Madridu Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) bila je među nominiranima za prestižno priznanje Jane's ATC Awards, koje se od 2001. godine dodjeljuje za najbolje projekte koji doprinose razvoju upravljanja zračnim prometom u svijetu.

Na Kongresu koji je najvažniji godišnji događaj u industriji upravljanja zračnim prometom, veliku pažnju privukla je uspješno realizirana inicijativa Slobodnog korištenja ruta u zajedničkom zračnom prostoru jugoistočne Evrope (SECSI FRA), čiji je aktivni sudionik i BHANSA.

Omogućavanjem letenja najkraćim putanjama na dnevnom nivou skraćuju se rastojanja do 1.940 nautičkih milja, čime se postižu uštede procenjene na 285 minuta trajanja leta, smanjenje potrošnje goriva za 8.000 kilograma i smanjenje emisije ugljen dioksida za 25.500 kilograma.

Očekuje se da SECSI FRA osigura potencijalne uštede u iznosu od 600.000-700.000 nautičkih milja zračne udaljenosti godišnje.

Govoreći na Kongresu, u prisustvu EUROCONTROL-a i šest direktora pružatelja iz regije, direktor BHANSA-e Davorin Primorac najavio je da krajem iduće godine BHANSA preuzima kontrolu na kompletnom bh. nebu.

Naglasio je da do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, a sada je na pragu potpunog preuzimanja kontrole na svom nebu.

– BHANSA je izradila tranzicijski plan za realizaciju faze II za preuzimanje kompletnog neba, školuje potreban broj kontrolora i stvara tehničke preduvjete za početak pružanja usluga u kompletnom zračnom prostoru BiH – kazao je Primorac. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,