Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bh. vojnici u Tuzli dočekani iz Afganistana: Svakodnevno bili izloženi opasnosti (FOTO)

Preuzmite sliku

Jedinica Pete pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) vratila se nakon uspješno okončane šestomjesečne mirovne misije u Afganistanu, a svečano su dočekani u kasarni u Dubravama kod Tuzle, javlja Anadolu Agency (AA).

Josipa Zvirac, desetar, jedna je od 45 vojnika koji su postigli izvrsne rezultate u Afganistanu, za koje su, neki od njih, nagrađeni.

“Ponosna sam na sebe i svoje kolege jer smo pozitivno izvršavali zadatke. S druge strane, raduje me povratak kući”, kazala je Zvirac.

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH, izjavio je da je za BiH na njenom putu ka NATO savezu i evropskim integracijama važno da učestvuje u mnogim elementima kolektivne sigurnosti u svijetu, kao i to da bh. vojnici mogu odgovoriti različitim prilikama gdje god u svijetu da se nađu.

Naši partneri iz NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Republike Turske i drugih to prepoznaju”, zaključio je Jusić.

Mirsad Dedić, komandir jedinice, naveo je da su bh. vojnici među 20 zemalja i njihovih armija, u nekim segmentima bili bolji od ostalih.

“Ono što nama nedostaje je oprema, a odlični smo u pogledu ljudstva, zalaganja i profesionalizma“, smatra Dedić.

Kenan Dautović, brigadni general, naveo je da se danas osjeća poput roditelja kojem se iz daljine vraća 45 djece.

“Život u Afganistanu je potpuno drugačiji i tamo se ljudi manje-više svaki dan susreću sa smrću. Drago mi je što su se svi vojnici vratili živi i zdravi, a tamo sam dobivao samo pohvale, jer su adekvatno predstavljali svoju državu i OS BiH. Čak su mi se neki stranci obraćali na bosanskom jeziku“, rekao je Dautović.

Upitan o izdvojenom budžetu, Dautović je odgovorio da je i ova, kao i prethodne rotacije, bila planirana, a prema njegovim saznanjima, dnevnica jednog pripadnika OS BiH iznosila je 100 eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,