Ponedjeljak, 28. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BH Telecom izbacio kanal Nova BH iz Moja TV platforme

BH Telecom u noći sa srijede na četvrtak prekinuo je emitovanje programa Nove BH, tako da korisnici Moja TV platforme ubuduće neće moći gledati ovaj televizijski program.

“Poštovani korisnici Moja TV usluge, obaviještavamo Vas da od 16. januara ove godine, zbog neprihvatljivih uslova koji su dostavljeni BH Telecomu od strane televizije Nova BH, kao i drugim BH operaterima, TV program Nova BiH do dalje neće biti dostupan na Moja TV platformi”, istakli su u BH Telecomu.

Još ranije, tačnije od početka ove godine program “Nove TV” zbog neprihvaljtivih uslova ne emituju ni M:tel i Eronet kao ni kablovski operateri pod kontrolom M:tel, odnosno Blicnet, Telerad net i Elta-kabel. Suština problema je u tome što je Nova BH, pozivajući se na svoj bogat sadržaj za distribuciju svog kanala uvela i taksu od 0,60 eura po korisniku, što operaterima nije bilo prihvatljivo.

Iz Nove BH naveli su da su operateri gledaocima uskratili mogućnost praćenja vrhunskih sportskih sadržaja te da će oni i dalje nastaviti ulagati u sadržaj i kvalitet svog programa, te opravdati poziciju lidera “najgledanijeg emitera”, prenosi Srna.

Povodom problema sa emitovanjem Nove BH, i činjenice da veliki broj operatera u BiH ne pristaje na uslove i plaćanje 0,6 evra po korisniku, juče su se oglasili i iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH gdje su naveli da je prema njihovim pravilima propisana obaveza kablovskih distributera da u svoju ponudu uvrste i sve TV stanice koje emituju zemaljskim putem u zoni mreže kablovskog distributera.

“Međutim, od ove obaveze je moguće izuzimanje u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa ili zahtjeva naknadu što je slučaj sa programom Nova BH”, saopšteno je iz RAK-a. Iz ove agencije apelovali su na sve zainteresovane strane koje koriste medijskih prostor za vođenje poslovnih kampanja, da vode računa o interesu krajnjih korisnika, koji kao pretplatnici njihovih usluga treba da imaju pravo na tačnu i blagovremenu informaciju, kao i na medije, da ne plasiraju dezinformacije u kojima se pominje “porez” i “oporezivanje”, koje navodno uvode kablovski operateri, niti da u taj kontekst dovode RAK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje