Ponedjeljak, 14. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bh. političari obećavali da akcize neće značiti poskupljenje

Proizvođači iz najrazličitijih oblasti najavljuju poskupljenja i to od prvog februara kada na snagu stupa izmjenjeni Zakon o akcizama. Dio bh. političke javnosti godinu unazad obećavao je da se tako nešto neće desiti. Prisjetimo se i ko.

Skuplje gorivo. Veće cijene voća, povrća, mesa… Poskupljuju mliječni proizvodi. Moguće i hljeb. Cijene karata javnog prijevoza – idu gore. I sve to – nakon što prvog februara počne primjena izmijenjenog Zakona o akcizama.

Ali, zagovrnici akciza građane su uvjeravali u drugačije. Prednjačili su kadrovi SDA.

Zaključujući rezultate godišnjeg djelovanje stranke, krajem decembra, lider, Bakir Izetbegović, kazao je i sljedeće:

“Do 2020. BiH ima šansu da se pretvori u najveće gradilište na Balkanu. Istovremeno, bitnih poskupljenja roba široke potrošnje neće biti nego će se kretati u okviru pretpostavljene inflacije za 2018.”

No, penzioneri, socijalno ugrožene kategorije, nezaposleni – za razliku od političara ne gledaju dugoročno, jer i kratkoročno jedva preživljavaju.

Izjave kako se povećanje akciza na gorivo može postići bez poskupljenja – davao je i član najužeg Kolegija državnog Predstavničkog doma – Šefik Džaferović.

Više puta i predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić. Intervju, Slobodna Bosna – decembar prošle godine:

“Što se tiče proizvoljnih procjena o mogućem valu poskupljenja, iste su u službi opozicionog zbunjivanja i prepadanja građana, kako bi se unaprijed anulirali pozitivni efekti koji će uslijediti sa pokretanjem projekata izgradnje autoputeva i puteva u čitavoj BiH.”

Denis Zvizdić danas govori ovako:

“Čini mi se da akcize određena udruženja pogotovo ona koja se bave prometom nafte koriste za dodatne marže ili za povećanje marži u cilju stvaranja većeg profita mislim da svi treba da učestvujemo u ekonomskom razvoju BiH.”

Moguća lančana poskupljenja, izučavao je i SNSD – čiji zastupnici su također dali glasove “ZA” akcize. Pa je tako Dušanka Majkić, u intervjuu za Nezavisne – sredinom decembra rekla:

“Ne očekuje se nikakvo masovno poskupljenje. To što protivnici akciza govore, sve je to pokušaj da se spriječi usvajanje ovog seta zakona.”

Izučavao je i Fahrudin Radončić.

“Nemojte da građane plaše velikim poskupljenjima, kada su cestarine u pitanju. Glasali smo za ono što je opća dobit za građane, i cijene nafte su takve da nema razloga za poskupljenje.”

Upornija čak i od dijela domaćih političara – bila je međunarodna zajednica. Ali nisu spominjali lančana poskupljenja.

Valentin Inzko je poručio: “To pitajte evropsku zajednicu i MMF. Oni su na tome insistirali.”

Dok su uglavnom šutjeli o mogućnosti lančanih poskupljenja – u HDZ-u su samo glasali za povećanje akciza koje će do toga dovesti. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje