Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bh. parlamentarci plaćeni za nerad

Preuzmite sliku

Tokom cijele prošle godine, održano je 13 sjednica Predstavničkog i samo devet sjednica Doma naroda. Rezultatima rada nije se proslavio ni Savjet ministara.

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ne mogu se pohvaliti postignutim rezultatima ovog mandata. Nisu usvojeni zakoni koji su neophodni za evropski put, nije usvojen Budžet, razvojni projekti mjesecima su bili u zastoju, ali su zato plaće uredno isplaćene. Za nedolazak na sjednice ne postoji sankcija, pa zato i nema prepreka da se ovakva praksa ponavlja iz mandata u mandat.

Više od dva i po miliona maraka poslanici i delegati zaradili su od jula prošle godine. To možda i ne bi bilo sporno da su redovno dolazili na posao i da su imali šta da rade. Od avgusta, predstavnici vlasti iz Republike Srpske ne učestvuju u radu u punom kapacitetu.

SDP-ov poslanik u Predstavničkom domu Zukan Helez podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv onih koji isplaćuju plate parlamentarcima koji, kako tvrdi, neopravdano izostaju s posla.

“Ne da se nismo naradili, nego skoro pa ništa nismo radili. I tačnije, ne krivicom svih ljudi. Nadam se da će Tužilaštvo to sve ispitati ko je kriv i da ćemo imati presudu i da, moj cilj je da se to prekine i da se više nikad ne događa”, rekao je Helez.

Slične situacije ponavljaju se iz mandata u mandat. Blokade formiranja vlasti, držanje zakonskih prijedloga u ladicama mjesecima, neusvajanje budžeta. Prema važećim propisima, ako ste poslanik ili delegat, ne morate doći ni na jednu sjednicu za četiri godine mandata, a plata će vam se uredno uplaćivati na račun. Ne postoji zakonska sankcija, što i ne čudi jer o svojim platama odlučuju isključivo parlamentarci koji zakone kroje po svojoj mjeri.

Svašta se može, kažu analitičari, ali nema političke volje.

“Postoji više načina. Zašto se ne bi mijenjao Izborni zakon da su mogući vanredni izbori? Nakon godinu i po dana – gospodo, ništa niste uradili, pada vlada, idu novi izbori, to su elementarni demokratski mehanizmi”, kazao je Žarko Papić, Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju.

Ono što ne može na domaćem terenu, urade stranci. Rafi Gregorijan, nekadašnji supervizor za Brčko Distrikt, funkcionere je “udarao po novčanicima”. Kada vlada nije na vrijeme usvojila i dostavila nacrt budžeta Skupštini, donio je nalog o novčanom kažnjavanju – članovi vlade ostali su uskraćeni za jednu platu. Kristijan Šmit ima slične opcije, ali iz OHR-a kažu da, za sada, ne bi o eventualnim potezima.

Analitičari kažu – najbolje instrumente u rukama, ipak, imaju građani.

“Jedini koji imaju tu snagu primjene sankcije u ovom slučaju jesu građani. Mi, nažalost, imamo građane koji takve politike godinama podržavaju i čak ih nagrađuju. Naravno da ih političke partije neće kazniti”, naglasila je Tanja Topić, politička analitičarka.

Tokom cijele prošle godine, održano je 13 sjednica Predstavničkog i samo devet sjednica Doma naroda. Rezultatima rada nije se proslavio ni Savjet ministara, ali nam tražene podatke o platama nisu dostavili. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,