Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BH Novinari: Zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja Sebija Izetbegović treba se izviniti medijima

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiji Izetbegović zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na pres-konferenciji održanoj 31. januara u Sarajevu.

Ističu da se jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentiranje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, zaslugom direktorice Izetbegović i njenih saradnika, pretvorio u višesatni performans, tokom kojeg su novinari ismijavani, istjerivani iz sale ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobijanju informacija od javnog značaja.

Upravni odbor BH novinara osuđuje takvo postupanje, ocjenjuje ga neprimjerenim, suprotnim osnovnim postulatima javnog komuniciranje i ponižavajućim za obje profesije, i novinarsku i ljekarsku.

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od direktorice Izetbegović izvinjenje medijima i cjelokupnoj bh. javnosti zbog neprihvatljivog ponašanja prema novinarima, uključujući i uskraćivanje odgovora na pitanja o učestalim, javnim kritikama njenog rada i zdravstvenih usluga u KCUS-u.

Takodjer poziva novinare i medije da s mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u sitacijama kada javni zvaničnici vrijeđaju njihove koleginice i kolege, uskraćuju im odgovore na kritička pitanja ili ih istjeruju sa javnih događaja, saopćeno je iz Upravog odbora Udruženja BH novinari.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje