Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

BH novinari traže od BHT detaljno objašnjenje o slučaju skidanja intervjua sa Sebijom Izetbegović

Preuzmite sliku

Upravni odbor BH novinara podsjeća na važnost postojanja javnog RTV servisa na nivou države BiH, koji će raditi u interesu svih njenih građana.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zahtijeva od Marija Vrankića, direktora BHT-a, i Uredničkog kolegija ove javne televizije, da javnost upoznaju sa razlozima skidanja sa programa intervjua sa Sebijom Izetbegović, direktoricom Univerzitetsko – kliničkog centra Sarajevo, koji je trebao biti emitiran u srijedu uvečer u programu BHT.

“Budući da nisu ponudili nikakvo obrazloženje o razlozim neemitiranja ovog intervjua, rukovodstvo BHT je stvorilo prostor za različita, uglavnom politički motivirana tumačenja ovog postupka, kao i najavu zavođenja cenzure u radu ove javne televizije”, navode iz Udruženja.

Upravni odbor BH novinara smatra kako rukovodstvo BHT-a mora javnosti ponuditi detaljno objašnjenje cijelog ovog slučaja, biti mnogo više odgovorno i transparetno prema građanima i poštivati pravo javnosti da bude informirana o pitanjima koja se odnose na rad BHT-a, zaštitu njegove političke neovisnosti i profesionalnih i etičkih principa u kreiranju i uredjivanju programskih sadržaja.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara podsjeća na važnost postojanja javnog RTV servisa na nivou države BiH, koji će raditi u interesu svih njenih građana, biti brana političkim i drugim manipulacijama, te primjer odgovornog i profesionalnog rada novinara i urednika.

“U tom kontekstu, BH novinari daju punu podršku zaštiti slobode izražavanja i prava novinara BHT na slobodan i dostojanstven rad, koji neće biti ograničavan na bilo koji način i od bilo kojih centara političke i druge moći”, stoji u njihovom saopćenju.

Podsjećamo, dr. Dragan Stevanović, potpredsjednik KO SDP Sarajevo, na današnjoj konferenciji za medije, kojoj je samo povod bilo povlačenje intervjua generalne direktorice KCUS dr. Sebije Izetbegović iz programa BHRT-a, pozvao je u ime SDP-a, ali i svih građana Sarajeva i BiH, direktoricu Izetbegović da podnese ostavku. (Oslobodjenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje