Ponedjeljak, 16. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BH novinari podržavaju zahtjeve za sprečavanje gašenja Al Jazeere

Upravni odbor Udruženja BH novinari osuđuje zahtjeve Saudijske Arabije i drugih arapskih država za gašenje mreže Al Jazeera, uključujući i redakciju regionalnog programa Al Jazeera Balkans, sa sjedištem u Sarajevu.

Upravni odbor  BH novinara protivi se svakom obliku cenzure i miješanja bilo koje države u medijske sadržaje i nezavisnost uredničke politike. Takvim postupcima se na najdirektniji način ugrožava pravo građana na slobodan pristup informacijama iz različitih medijskih izvora, te sužava prostor za javnu političku debatu o pitanjima od značaja za javnost, ne samo u arapskim državama, već i u cijelom svijetu.

UO BH novinara izražava solidarnost sa novinarima i svim drugim uposlenicima televizije Al Jazeera Balkans, snažno podržavajući njihove zahtjeve za sprečavanje gašenja mreže Al Jazeera u Kataru,  kao i njenih televizijskih članica u cijelom svijetu.

Istovremeno, UO BH novinara poziva Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) sa sjedištem u Brusselu, kao i sve druge organizacije posvećene zaštiti slobode medija da se solidarno uključe u podršku novinarima i medijskim djelatnicima Al Jazeere, te da iskoriste legitimna sredstva i zakonske mogućnosti za sprečavanje brutalnog gašenja ovog medija, navode iz Udruženja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,