Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. meteorolog Bakir Krajinović: Očekuju nas obilne padavine, mogućnost izlijevanja rijeka u TK

Preuzmite sliku

Bh. meteorolog Bakir Krajinović objavio je detaljnu vremensku i hidrološku prognozu u okviru koje između ostalog, najavljuje obilnije padavine, te mogućnost izlijevanja rijeka iz korita na području Tuzlanskog kantona.

Danas pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa jačim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 25°C.

U petak, 10.06.2022., preovladavaće pretežno oblačno vrijeme sa jačom kišom u Bosni. U Hercegovini slabije padavine se prognoziraju u sjevernim područjima. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C, na jugu od 23 do 27°C.

U subotu, 11.06.2022., u Bosni pretežno oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima u istočnim, sjeveroistočnim, sjevernim i centralnim područjima. U Hercegovini sunčanije uz umjerenu naoblaku. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 27°C.

U nedjelju, 12.06.2022., u Bosni pretežno oblačno prije podne u centralnim i istočnim područjima. U ostatku Bosne umjerena naoblaka. U Hercegovini pretežno sunčano. Oblačnije na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, na jugu zemlje do 30°C.

Na dan 10.06.2022. prognoziraju se jače padavine u sjevernim područjima Bosne, većinom 30-50 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 70 litara.

 • OBAVJEŠTENJE O PROGNOZI VANREDNOG HIDROLOŠKOG STANJA za period: 09.06.-12.06.2022.

  PROGNOZA: Na većini hidroloških stanica prognozira se blagi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH. Značajniji porast očekuje se na slivovima Sane, Usore i Spreče. Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području sliva rijeke Sane.

  U narednih 3-5 dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

  Gornjeg i srednjeg toka rijeke Sane, Donjeg toka rijeke Usore, Gornji tok rijeke Spreče.

  Obavještenje o prognozni vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina: Sanski Most, Ključ, Tešanj, Usora, Doboj Jug te Živinice.

  U skladu sa članom 91. stav 2. Zakona o vodama, na osnovu meteorološke prognoze izdate od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, nakon sagledavanja osmotrenih podataka i rezultata hidrološko-hidrauličkih simulacija iz modela u okviru prognostičkih sistema koji su na raspolaganju u sklopu ISV-a AVP Sava izdaje se gore navedeno OBAVJEŠTENJE, stoji u objavi meteorologa Bakira Krajinovića.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,