Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bh. granični policajac i jedan državljanin Hrvatske optuženi za korupciju

Preuzmite sliku

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv pripadnika Granične policije BiH i jednog državljanina Hrvatske zbog korupcije.

Optužnica je podnijeta protiv Dejana Ivaštanina, rođenog 1980. u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH, policijskog službenika zaposlenog u Graničnoj policiji BiH, te Ermina Bičakčića, rođenog 1987. u Sarajevu, državljanina Hrvatske.

Optuženi Ivaštanin ​se tereti da je dana 22. novembra 2020. na MGP Gradiška obavljajući poslove granične kontrole na ulazu u BiH, u cilju sticanja nezakonite koristi zahtijevao i primio dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrši radnju koju je bio dužan izvršiti.

U optužnici je navedeno da je optuženi Ivaštanin navedenog dana, prilikom kontrole putnih isprava od optuženog Bičakčića i osobe koja se nalazila sa njim u vozilu, insistirajući da navedene osobe koje ulaze u BiH nemaju potrebna Covid odobrenja i potvrde, iako je znao da to nije bilo tačno, zahtijevao i primio dar kako bi im, bez dodatnog zadržavanja, dozvolio prelazak državne granice, a optuženi Bičakčić sužbenoj osobi u institucijama BiH učinio novčani dar kako ne bi proveo zakonski propisanu proceduru.

Optuženi se terete da su počinili – Ivaštanin krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona BiH, a optuženi Bičakčić krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz istog zakona. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje