Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bh. građani kao turisti: “Agonija sa našom potvrdom prilikom ulaska u objekte”

Preuzmite sliku

I danas su u BiH registrovani novozaraženi korona virusom. Više od 200 njih. Prema podacima 80% hospitaliziranih pacijentata nije vakcinisano. Međutim, osim što smo daleko od kolektivnog imuniteta, kao država daleko smo i od covid potvrda koje su priznate u EU.

Potvrde o vakcinaciji i prebolovanom covid-19 u BiH trenutno izdaje više od 10 različitih organa, bez jedinstvenog sistema i jedinstvenog certifikata koji bi bio usklađen sa standardima EU. U isto vrijeme, dok se uvode mjere u brojnim zemljama, u BiH korona virus kao da ne postoji.

Korona nas je razdvojila, mnoge usmrtila i ona i dalje prijeti. Pulmologinja Zehra Dizdarević sa sjetom priča o unucima, koje nije vidjela od početka pandemije. Jedan je u Velikoj Britaniji. Tamo su mjere, za razliku od BiH, znatno ozbiljnije.

“Sada su za zdravstvene radnike naglasili da je upitno da li će ostati u radnom odnosu ukoliko se ne vakcinišu. A studenti koji se žele, recimo, upisati na medicinu, taj moj unuk on ima 16,5 godina želi se upisati na medicinu i mora imati sve te certifikate uključujući i covid”, objašnjava nam Dizdarević.

Nije lako ući u Veliku Britaniju, kao i u ostale zemlje Evrope. Otežavajuća okolnost za bh. građane je nepostojanje jedinstvenog certifikata – odnosno QR koda usklađenog sa EU.

Emini, koja je posjetila Austriju i Italiju, to je mnogo otežalo.

“Tek kasnije počinje ta, takoreći, mala agonija sa našom potvrdom jer prilikom svakog ulaska u bilo koji objekat, turističku atrakciju, morate pokazati vašu potvrdu da ste prebolovali covid, da ste testirani ili da ste vakcinisani. Tu počinje moje objašnavanje, svaki put, da moja potvrda odnosno QR kod neće ništa izbaciti. Da imam primljene dvije doze, da sam iz Bosne”, objašnjava nam ove okolnosti Emina Maleškić.

Nedim Šarić, znajući za to, a želeći posjetiti tri zemlje u samo 10 dana, našao je način. Nakon posjete porodici u BiH, vratio se u Njemačku, a onda otišao u Rim, potom i u Pariz.

“Sa našim pasošem i našom covid potvrdom odete u apoteke koje su zadužene za covid i jednostavno možete vi sami nju ovjeriti i tada imate propusnicu u cijeloj EU. U gradu Parizu u bilo koji objekat da sam ušao nije potrebna covid potvrda, ali za turističke destinacije, kao što je recimo Ajfelov toranj, potrebno je imati covid potvrdu”, pojasnio je Nedim Šarić.

A koliko smo daleko od ovakvih mjera, jednako smo udaljeni i od uspostave jedinstvenog covid certifikata. Vijeće ministara zadužilo je Ministarstvo civilnih poslova da iskaže interes za priključenje sistemu EU Covid potvrda.

“Sporazum treba biti potvrđen na planiranoj ministarskoj konferenciji, a nakon čega će uslijediti i materijalno tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass. Nakon što EU verifikuje naš sistem bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih covid potvrda i u BiH”, naglašeno je tada iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kada bh. građani sa covid potvrdom dođu na granični prelaz, kada žele da uđu u tržne centre, ugostiteljske objekte u zemljama EU prilikom očitavanja QR koda izađe ERROR. Taj ERROR, kažu građani, rezultat je terora loše politike. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,