Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bh. građanima novogodišnja čestitka uz skuplje gorivo, duhan i struju

Preuzmite sliku

“Jutros rano smo dobili Novogodišnju čestitku i poklon od dijela parlamentaraca, kroz povećanje akciza na gorivo. Kažu, pokrećemo cestogradnju”, prokomentirao je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar jutrošnje usvajanje Zakona o akcizama.

Ipak, navodi on, razlozi su potpuno drugačiji, prenosi akta.ba.

“Jučer je Vlada FBiH dala najbolji odgovor, zašto su toliko akcize bitne. Usvojili su Budžet za 2018. godinu u iznosu od gotovo 2.9 milijardi KM, dok od poreskih prihoda planiraju prikupiti  1.6 milijardi KM. Odakle će doći ostatak? Zaduživanjem većinski. Za otplatu duga u 2018. godini, potrebno je izdvojiti 1.3 milijarde KM i za 150 miliona je ta otplata veća nego u 2017. godini”, mišljenja je Hadžić.

Između ostalog, ističe da vlasti cestogradnju planiraju započeti od akumulirane dobiti javnih preduzeća, između ostalog i EP BiH, od kojih planiraju uzeti oko 60 miliona KM “dobiti”.

Problem je, kaže, što EP BiH, neće ostvariti dobit. Međutim, prema Vladi FBiH, to nije problem, jer i za to postoji rješenje, poskupit će struja, sve kako bi se što više novca uzelo od građana.

“Neka nam je sretna i uspješna 2018. godina uz skuplje gorivo, duhan i struju”, poručuje Hadžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje