Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bh. građani uskoro će po istim načelima imati pravo na transplantaciju u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, sastao se s ministrom zdravstva Republike Hrvatske Milanom Kujundžićem. Razgovarano je o aktualnim problemima u SKB Mostar i, uz ostalo, o specijalizacijama, nostrifikacijama, transplantaciji organa bolesnika BiH u Hrvatskoj, kao i financijskim problemima te bolnice.

Govoreći o transplantaciji organa pacijentima iz BiH u Hrvatskoj federalni ministar Mandić je kazao kako je tim povodom, sljedećeg mjeseca u Zagrebu, dogovoren sastanak na kojem će biti potpisan protokol o suradnji u oblasti transplantacije.

“Taj protokol se odnosi na sve građane FBiH koji će po istim načelima imati pravo na transplantaciju u Republici Hrvatskoj”, kazao je Mandić.

Govoreći o ovome Kujundžić je ustvrdio kako bi građani iz FBiH, bez ikakvih formalnih zapreka, trebali ulazili u transplatacijske postupke u Hrvatskoj čime bi, po njegovu mišljenju, bila potaknuta i eksplantacija u BiH.

Kada je riječ o specijalizacijama, ministar Kujundžić je kazao kako je po tom pitanju već poduzeo određene predradnje, kako specijalizanti iz SKB-a Mostar ili drugih medicinskih ustanova u BiH, ne bi kao do sada, imali formalni problem oko nostrifikacije i dobivanja licence, te kako bi mogli biti na jednom dijelu specijalizacije u hrvatskim bolnicama.

Hrvatski ministar je kazao kako se razgovaralo i o dugovanjima i nedostatku novca u SKB Mostar te dodao kako bi Hrvatska sa svoje strane pomogla da dio troškova za teže bolesti, koje se ne mogu liječiti u SBK Mostar, idu na trošak HZZO-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,